Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 15-21 Απριλίου 2021

18,6% μέση τηλεθέαση έκανε η ΕΡΤ1 με τη μετάδοση της κηδείας του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 781
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου
© Getty Images/ Mark Large-WPA Pool

Τα νέα της εβδομάδας, 15-21 Απριλίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

45 λεπτά συνομίλησε ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά χρειάστηκαν λίγα μόλις λεπτά μπροστά στις κάμερες για να αναδειχθεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ στον δημοφιλέστερο Έλληνα πολιτικό, καθώς δεν επέλεξε τη «στάση Πάκη» αλλά απάντησε στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του. 


3.000-5.000 άτομα εκτιμάται ότι έδωσαν το παρών στο νέο κορωνοστέκι της Πλατείας Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης και μάλιστα την ακριβώς επόμενη ημέρα από το πρώτο πάρτι αλλά και την κατακραυγή που ακολούθησε. 

50 σακούλες σκουπίδια μάζεψαν τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, μετά το γλεντάκι της Παρασκευής στη συγκεκριμένη πλατεία. Μετά και το διάσημο ενσταντανέ με τον «αγαλματοκατουρητή» μια καλή ιδέα θα ήταν να βάλουν άμμο για γάτες σε επίκαιρα σημεία της πλατείας.


62% των συμπολιτών μας πιστεύουν ότι πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco.

65% θεωρούν σωστό το άνοιγμα των σχολείων με τη χρήση self test.

56% δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σε σχέση με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια των πολιτών. 


20 ημέρες άντεξε ο απεργός πείνας Αλεξέι Ναβάλνι πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο υπό το κράτος της πίεσης των διεθνών αντιδράσεων. Ο Ρώσος επικριτής του Πούτιν δεν είχε άλλωστε και την τεχνογνωσία Ελλήνων απεργών πείνας, όπως ο βουλευτής Μιχελογιαννάκης, που έτρωγε στη ζούλα και κανένα κρουασάν. 


60.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες ζουν πλέον στην Ελλάδα σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

13.495 ζουν στα νησιά έναντι 40.300 που διέμεναν τον Μάρτιο του 2020.


18,6% μέση τηλεθέαση έκανε η ΕΡΤ1 με τη μετάδοση της κηδείας του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, ξεπερνώντας όλα τα προγράμματα που μετέδιδαν εκείνη την ώρα όλα τα ελληνικά κανάλια. «Τηλεόραση στα χρόνια του νεομητσοτακισμού» σχολίασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης με αφορμή τη μετάδοση καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η ΕΡΤ δεν βρήκε ούτε 3 λεπτά για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


12 ομάδες-μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, συμφώνησαν στη δημιουργία μίας «κλειστής» -για νέα μέλη- αθλητικής διοργάνωσης με την ονομασία European Super League. Πρόκειται για τις Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ.

99 τρόπαια έχουν στη συλλογή τους οι συγκεκριμένες ομάδες και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ελίτ. Όπως ήταν αναμενόμενο οι υφιστάμενοι θεσμικοί φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αντέδρασαν σφόδρα. Προφανώς διότι αν αποχωρήσουν οι συγκεκριμένες ομάδες, το προϊόν τους θα γίνει δευτεροκλασάτο. 


4 δισ. ευρώ θα επενδύσει στο νέο εγχείρημα ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός JP Morgan, προσδοκώντας σε απόδοση 2-3% ετησίως.


530.000 πελάτες άλλαξαν πέρυσι προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με έκθεση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας.

77,8% μερίδιο αγοράς στη χαμηλή και τη μέση τάση ελέγχει η ΔΕΗ, όπως επίσης και το 63,2% της συνολικής κατανάλωσης.


8 ώρες εργασίας ημερησίως ή περισσότερες; Αυτό είναι το επίδικο θέμα της σκληρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει το συγκεκριμένο ζήτημα στη μητέρα όλων των μαχών καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, παριστάνοντας βέβαια ότι με την υφιστάμενη κατάσταση κανείς εργοδότης δεν παραβιάζει τη συμφωνία. 


30 ημέρες περιθώριο θα έχουν οι γραφειοκράτες του ΕΦΚΑ για να επικυρώσουν την έκδοση σύνταξης με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνουν οι ιδιώτες για λογαριασμό των ασφαλισμένων. Κατόπιν του συγκεκριμένου διαστήματος, θα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί. Οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές εννοείται ότι αντιδρούν, θέλοντας να διατηρήσουν το κεκτημένο δικαίωμα να καθυστερούν όσο θέλουν την έκδοση σύνταξης. 


189 τουρίστες από την Ολλανδία, ολοκλήρωσαν τις «πιλοτικές» διακοπές τους στη Ρόδο και δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία, παρά το γεγονός ότι παρέμειναν ουσιαστικά σε καραντίνα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Κάτι που ούτως ή άλλως κάνουν πολλοί τουρίστες που επιλέγουν αυτό που ονομάζουμε all inclusive. 

30.000 άτομα είχαν κάνει αίτηση για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

399 ευρώ κόστιζε η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διάρκειας μίας εβδομάδας. 


2 φάσεις περιλαμβάνει το συνέδριο του ΜΕΡΑ25, το οποίο και χαρακτηρίζεται «διαρκές». Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Γιάνης ως φόρο τιμής στην περήφανη «αέναη»διαπραγμάτευση, της οποίας υπήρξε εφευρέτης. Η πρώτη φάση θα λάβει χώρα τον Ιούνιο και η δεύτερη τον προσεχή Νοέμβριο. 


67% των Ελλήνων έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης 20 Απριλίου.

28% έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

5% μόλις είναι οι συμπολίτες μας που έχουν κάνει το εμβόλιο της Moderna.

2.546.154 εμβολιασμοί είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι την Τρίτη. 

2,5 εκατομμύρια ραντεβού έχουν κλειστεί για το προσεχές διάστημα. 


Verba Volant

Γρηγόρης Πετράκος

«Τώρα μήπως καταλάβατε σε τι καθεστώς ζούμε;;; Καταλάβατε πού μας οδηγήσατε με την ανοχή σας στην υγειονομική δικτατορία;;» Ο γιατρός-φιλόσοφος, αφού ψώνισε χονδρική τα ερωτηματικά, απηύθυνε ένα ρητορικό ερώτημα, το οποίο μοιάζει με προτροπή σε ανυπακοή. Μοιάζει επίσης με ευθεία χλεύη της δικαιοσύνης, η οποία για πολλοστή φορά έχει εξαγγείλει ότι θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως σε τέτοια φαινόμενα, κάτι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να κάνει καθώς αυτή είναι η δουλειά της. Αλλά δεν την κάνει. 

ΚΚΕ Παγκρατίου

«Δεν θα περάσει το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού» σχολιάζουν με προκήρυξη οι σύντροφοι από το μαρτυρικό Παγκράτι, αναφερόμενοι βεβαίως στην περιφρούρηση της πλατείας Βαρνάβα από αστυνομικούς. Το περίεργο βεβαίως δεν είναι ότι δεν συμπαραστάθηκαν στους περιοίκους που δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους το προηγούμενο διάστημα. Το περίεργο είναι ότι θεωρούν κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού ότι συμβαίνει στην Ελλάδα του 2021 ενώ παράληλλα θεωρούν ακόμη και σήμερα φυσιολογικά όσα συνέβαιναν στο «αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Παύλος Πολάκης

«ΦΕΡΤΕ ΒΡΕ ΑΧΡΕΙΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ!!! Είστε εγκληματίες πλέον!!!!ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ 9.000 νεκρούς!!!» Ο θαμώνας της στήλης και λάτρης των θαυμαστικών εκφράζει επιστημονική άποψη αγνοώντας το αίτημα της Eli Lilly, της παρασκευάστριας δηλαδή του φαρμάκου, προς τον FDA, να αποσυρθεί το σκεύασμα της καθώς οι μεταλλάξεις «καθιστούν τη δραστική ουσία αναποτελεσματική».

Αριστοτελία Πελώνη

«Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ερώτημα σχετικό με την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «L’Atalante» στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, εκεί δηλαδή όπου έχει οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ. Από κεκτημένη ταχύτητα αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, όπως συνήθως κάνουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Το μόνο που κατάφερε είναι να αποδείξει ότι δεν είναι όλοι «Δένδιες». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ