- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σήμερα η συνάντηση Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Άγκυρα
Νίκος Δένδιας: Μεταβαίνει στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην Άγκυρα θα μεταβεί σήμερα (15/5) το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών, όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για την τριμερή σύνοδο των τριών χωρών. Έπειτα, στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και ακολούθως με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις (περίπου στις 19:00). Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπενθυμίζουν το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Ελληνισμός», τόνισε ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει «νίκη για την πόλη» τη συμφωνία για τη ΔΕΘ
Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός πέτυχε την εισαγωγή του στο ΕΚΠΑ μέσω της ειδικής κατηγορίας
Οι αιτήσεις, η κλήρωση και όλα όσα αλλάζουν
«Δεν θα καθίσω να σας ακούσω με αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε ο πρωθυπουργός
Η επέτειος της Μεταπολίτευσης υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία απαιτεί θεσμικό σεβασμό, πολιτική συνεννόηση και διαρκή εγρήγορση.
«Να δείξουμε στους πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα έχει δυνατότητα να αναγεννηθεί» σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρενέβαινε συνεχώς στην ομιλία του μιλώντας εκτός μικροφώνου
Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού
«Σε όλη την Ευρώπη έχουμε υψηλή φορολογία στα καύσιμα, εμείς ως Ελλάδα είμαστε περίπου στη μέση»
Πότε θα πάρουν τα χρήματα των συντάξεών τους
Τι ώρα θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στα ΑΤΜ
Το σχόλιο του βουλευτή στην ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Τι αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωσή της
Διακοσμητικό παραμένει το αυτόματο σύστημα ακινητοποίησης των τρένων
«Ουδεμία σχέση έχουμε» δηλώνει ο τραγουδιστής
«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.