Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 8-14 Απριλίου 2021

99 ετών απεβίωσε ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος. Είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα το 1921.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 780
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρίγκιπας Φίλιππος

Τα νέα της εβδομάδας, 8-14 Απριλίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

613 θετικά self tests, μαθητών και καθηγητών, με Covid-19 εντοπίστηκαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη για την Covid-19. 

5.250 έως 8.765 νέα κρούσματα θα προκαλούνταν αν οι συγκεκριμένοι είχαν πάει κανονικά στα σχολεία, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.

24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την Παρασκευή την απόσυρση των τεστ, τα οποία θεωρούν ότι προορίζονται για εργαστηριακή χρήση. Σύμφωνα με τους βουλευτές και τις βουλεύτριες (sic) «τα self tests δεν πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση και η κυβέρνηση απλά εισάγει το δόγμα της ατομικής ευθύνης πλέον και στα τεστ».

980.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα υποβληθούν σε self test εντός της εβδομάδος, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 


6 καταλήψεις σχολείων πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στην Πάτρα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των λυκείων. 

1 λύκειο στην Πετρούπολη κατελήφθη από ομάδα μαθητών με το 15μελές να διαμαρτύρεται διότι: «Ανοίγουν τα σχολεία με τόσα κρούσματα και όχι τα φροντιστήρια».

12 φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε κατάληψη του ΑΠΘ διαμαρτυρόμενοι διότι «Το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε, έρχεται να χτίσει το περιβάλλον στο οποίο θα γίνεται απρόσκοπτα η έρευνα για τις εταιρείες και τον στρατό, θα εφαρμόζεται η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, χωρίς καμία αντίδραση». 


10 σφαίρες δέχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Η δολοφονία του έγινε μπροστά στα μάτια περαστικών και μαρτύρων. 


40 μεταχειρισμένα λεωφορεία προμηθεύτηκαν σε πρώτη φάση οι Οδικές Συγκοινωνίες και μάλιστα με leasing, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δρομολόγια σε συγκεκριμένες γραμμές στην Αθήνα. Μεταχειρισμένα, καθώς η ζήτηση παγκοσμίως είναι τεράστια και δεν υπάρχουν «καινούργια».

23 λεωφορεία παρουσίασαν βλάβη την πρώτη ημέρα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, και μόνο 27 πραγματοποιούν δρομολόγια. Αυτή ήταν η ενημέρωση που έκαναν στον Νίκο Παππά, όπως ενημέρωσε άμεσα η «Αυγή» με το πρώτο θέμα της. Όμως καθώς 23+27=50 (και όχι 40), οι ίδιοι γελοιοποιούν την καταγγελία τους. 

2% μόνο των δρομολογίων εμφανίζουν συνωστισμό με πληρότητα άνω του 65%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΥ κ. Βασίλη Ξυπολυτά. Αρκούν όμως για να αποτελούν τη μόνιμη αντιπολιτευτική επωδό «στα λεωφορεία δεν κολλάει»;


227,9 εκατ. ευρώ ήταν οι ζημιές της Aegean Airlines για το 2020.

120 εκατ. ευρώ ήταν ο συνδυασμός κρατικής επιδότησης και αύξησης μετοχικού κεφάλαιου, ως μέτρο διάσωσης της εταιρείας. 


99 ετών απεβίωσε ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος. Είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα το 1921. 

30 μόλις άνθρωποι θα παραβρεθούν στην κηδεία του λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας. Θα είναι ο Χάρι αλλά όχι η Μέγκαν. Ο Μπόρις Τζόνσον παραχώρησε τη θέση του σε κάποιον «της οικογένειας».


97% υποτροφία για φοίτηση στο πανεπιστήμιο Yale, έλαβε ο μαθητής Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Δήλωσε ότι «στα πανεπιστήμια της Αμερικής μπορούν να εργαστούν σε κορυφαίες εταιρείες, όπως είναι η Gοοgle και η Tesla, όσο ακόμα φοιτούν, κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα». Ο μαθητής τους είπε τι να κάνουν αλλά το συντηρητικό ακαδημαϊκό κατεστημένο έχει στυλώσει τα πόδια. 

88.000 δολάρια είναι τα ετήσια δίδακτρα για το αντικείμενο που επέλεξε ο κύριος Μαρκόπουλος.


46ο ήταν το πρωτάθλημα που κατέκτησε (μαθηματικά) ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη του την Κυριακή επί του Παναθηναϊκού και την ήττα του Άρη από την ΑΕΚ. 

39 πρωταθλήματα έχουν κατακτήσει όλες οι υπόλοιπες ομάδες. 


4,76 δισ. δολάρια είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes η αξία της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα. 

4,75 δισ. δολάρια είναι η αξία της Ρεάλ Μαδρίτης.


72 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο –κατά πολλούς– ισχυρότερος Έλληνας Εφοπλιστής, Γιάννης Αγγελικούσης.

7ος ισχυρότερος άνθρωπος στην παγκόσμια ναυτιλία είχε χαρακτηριστεί από το Forbes τo 2020 και το 2019. 

149 πλοία ελέγχει σήμερα η εταιρεία που δημιούργησε ενώ 15 επιπλέον βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

126 από αυτά τα πλοία φέρουν την ελληνική σημαία, και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο στατιστικό για έναν ευπατρίδη. 

7.480 εργαζόμενους απασχολεί η εταιρεία του εκλιπόντος εκ των οποίων το 93% είναι πληρώματα.


97 ετών απεβίωσε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο άνθρωπος ο οποίος πρόσφατα δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

15 ετών ήταν ο Τσούνης όταν πλαστογράφησε την ταυτότητά του για να μπορέσει να πολεμήσει στο μέτωπο της Αλβανίας. 


33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.


1,69% ήταν το πρωί της Τρίτης η απόδοση του 10ετούς Ομολόγου των ΗΠΑ. 

2,35% ήταν η αντίστοιχη απόδοση του 30ετούς Ομολόγου των ΗΠΑ.

0,82% ήταν η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού Ομολόγου, επίσης το πρωί της Τρίτης. Αδέρφια κερδάμε.


Verba Volant

Κυριάκος Βελόπουλος
«Κάθε παρεμβατική ιατρική πράξη που γίνεται σε παιδιά που δεν είναι καν άρρωστα είναι...παιδική κακοποίηση». Άλλο ένα από τη χρυσή σειρά «Μεγάλα Αποφθέγματα». Ο πρόεδρος αναφέρεται στο self test και αντιδρά στη διείσδυση της μπατονέτας στις παιδικές μύτες. Στη σχετική (αναμφίβολα ρεαλιστική) φωτό που συνοδεύει την ανάρτηση-απόφθεγμα, η μπατονέτα φθάνει σχεδόν μέχρι τον υποθάλαμο, αφού πρώτα έχει διαπεράσει όλο τον εγκέφαλο. Θέλει σίγουρα προσοχή, διότι μπορεί στη συνέχεια να βλάψει τη σπλήνα και μετά τον αχίλλειο τένοντα.  

Απόστολος Γκλέτσος
«Η φράση μου το “ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές”  ήταν ιερή φράση, ιερή στιγμή». Ποτέ στο παρελθόν outing και θρησκεία δεν ήρθαν πιο κοντά, απ’ ό,τι σε μια φράση του Απόστολου. 

Κλέλια Ρένεση
«Ένα θέλω να μας θυμίσω. Όλοι αυτοί που μας έφτασαν ως εδώ είναι το 1% του πληθυσμού μας. Εμείς είμαστε το 99%. Ναι έχουν τα μέσα, ναι είναι δυνατοί, ναι έχουν τους μηχανισμούς. Αλλά εμείς είμαστε το 99% του πληθυσμού μας». Με έμπνευση από το αριστούργημα του Μίκη «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις», η έμπειρη στατιστικολόγος-εκλογολόγος-ηθοποιός-ερευνήτρια εκφράζει με λυρικό τρόπο το παράπονο κάθε συριζαίου σχετικά με τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις. 

Γιάννης Δημαράς
«Συμφωνούμε να συνεργαστούμε πολιτικά με στόχο και σκοπό την ανατροπή της απολυταρχικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την καταδίκη της αλαζονικής και ουσιαστικά  ανύπαρκτης-συστημικής, “δήθεν”  προοδευτικής αριστερής αντιπολίτευσης». Ο παλαίμαχος πολιτικός συμφωνεί τώρα με τον Γιώργο Τράγκα, στο κόμμα του οποίου προσχώρησε. Έχει συμφωνήσει προηγουμένως με: το ΔΗΚΚΙ, του Δημήτρη Τσοβόλα το 1996, το ΠΑΣΟΚ (3 φορές) και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ως το 2012.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ