- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παπαδήμος: «Σε σημείο καμπής το ευρώ»
Ο πρώην πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
«Η περιοχή του Ευρώ βρίσκεται σε σημείο καμπής», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην εκδήλωση «Τραπεζική ένωση, Νομισματική πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.. στο Megaron Plus. Παράλληλα εκτίμησε ότι η μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια στην Ευρωζώνη θα είναι πολύ αργή. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις αλλά και αξιοσημείωτους κινδύνους.
Αναλύοντας την άποψη ότι μίλησε αφενός για σημαντική πρόοδο στην κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφετέρου για τεράστιο κοινωνικό κόστος στο πλαίσιο της προσαρμογής που προηγήθηκε. Εκτιμώντας ότι η μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια στην Ευρωζώνη θα είναι πολύ αργή, τόνισε ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να θεωρείται εύθραυστη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε ως εξής σε εμπόδια τα οποία κατά τη γνώμη του αντιμετωπίζουν οι προκλήσεις της γρήγορης ανάκαμψης και της υψηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη:
· Διαρθρωτικές αδυναμίες που υπήρχαν πριν από την κρίση και δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως.
· Υψηλό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ που απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και περαιτέρω περιορισμούς στην πολιτική του προϋπολογισμού.
· Δυνητική μείωση της παραγωγικότητας και μία αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας στον απόηχο της κρίσης.
· Ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζικών κεφαλαίων η οποία περιορίζει την ικανότητα παροχής πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.
· Συνεχιζόμενος οικονομικός κατακερματισμός κατά μήκος της Ευρωζώνης, ο οποίος έχει αυξήσει το κόστος και έχει μείωσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων ακριβώς σε εκείνες τις χώρες που τις χρειάζονται περισσότερο για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
«Η επίτευξη ισχυρότερης και βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα, δεν είναι εύκολη υπόθεση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική και φιλόδοξη θεσμική μεταρρύθμιση την τραπεζική ένωση, στο πλαίσιο της οποίας έθεσε ερωτήματα όπως «θα εξαλείψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση;» ή «ποιες θα είναι οι ποσοτικές επιπτώσεις της στην οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη;».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Λίστα γάμου ή μετρητά; Τι συμφέρει περισσότερο το ζευγάρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.