Πολιτικη & Οικονομια

Η λίστα των fake news και μια αλήθεια

Ένας ατέρμονος συνωμοσιολογικός λόγος προκαλεί σύγχυση ακόμα και για θέματα δημόσιας υγείας

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμίοτυπο από την Ακρόπολη
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Κατερίνα Παναγοπούλου σχολιάζει την τοξικότητα, την πόλωση, την εχθροπάθεια και τη διάδοση fake news στη δημόσια σφαίρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η αλήθεια είναι μία μικροαστική εμμονή» και «ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια» υποστήριζε ο Λένιν. Εύκολα το επιβεβαιώνει κανείς παρατηρώντας πως εξελίσσεται εσχάτως ο δημόσιος διάλογος. Τη στιγμή που θα ανέμενε κανείς κατά τη διάρκεια της σφοδρότερης υγειονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας ωριμότητα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το κλίμα επιστρέφει αργά και σταθερά στην περίοδο 2010- 2015. Τοξικότητα, πόλωση, εχθροπάθεια και fake news, τα οποία αναπαράγονται με τόση ταχύτητα και ένταση, που δύσκολα μπορεί κανείς να διακριβώσει την αλήθεια. Σχεδόν καθημερινά επινοείται ένα νέο αφήγημα, το οποίο καταναλώνεται λαίμαργα από μία ζαλισμένη από όσα πρωτοφανή βιώνουμε μερίδα πολιτών. Άλλωστε, οι κοινωνικές και οικονομικές επισφάλειες ανέκαθεν διεύρυναν το ακροατήριο του λαϊκιστικού λόγου.

Τελευταίο επεισόδιο η μαρμάρινη επιγραφή στην Ακρόπολη «με χαραγμένο πάνω της το όνομα της Λίνας Μενδώνη». Λιγη σημασία έχει ότι στις φωτογραφίες με τις πλακέτες δεν υπάρχει το όνομα της Μενδώνη και το ότι είναι διαφορετικό τι αναγράφει η σύμβαση από το τι γράφτηκε πάνω στην πλακέτα, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα προλάβαινε να επαναχαραχθεί σε λίγες ώρες από τη στιγμή που διακινήθηκε το θέμα μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες με τις πλακέτες. Η είδηση είχε αναπαραχθεί παντού και αποτελούσε πλέον γεγονός. Αυτή τη φορά μάλιστα υπήρχε και μία ουσιώδης διαφορά. Το θέμα δεν διακινήθηκε μόνο από τρολ ή φιλικά Μέσα, αλλά σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

13 Ιανουαρίου 2021 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε ότι «ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου δε θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει να γίνονται 25.000 εμβόλια την μέρα».... Δευτέρα 5 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε ότι έσπασε το όριο των 56.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση να ξεπερνά πλέον τα 1,3 εκατομμύρια.

25 Μαρτίου 2021. Ανήμερα της εθνικής επετείου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για φωτογραφική απευθείας ανάθεση στην εταιρία Siemens για την προμήθεια των self test, ενώ ακολούθησε σωρεία καταγγελιών από στελέχη και πρώην υπουργούς. 

Δευτέρα 5 Απριλίου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λέει σε συνέντευξή του: «ενδεχομένως στο συγκεκριμένο ζήτημα, που απ’ ό,τι είδα υπήρξε μία τοποθέτηση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία τοποθέτηση χωρίς να υπάρχει εξακρίβωση, διακρίβωση της καταγγελίας. Και ορθώς όταν βγήκε ότι δεν είναι η Siemens, αλλά γίνεται διαγωνισμός, είπαμε, λάθος, αλλά να δούμε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό».

6 Νοεμβρίου 2020. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Κ. Μητσοτάκη πως «πουλάει ελπίδα και λέει ότι θα εξασφαλίσει δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. Το να πουλάει ελπίδα ο πρωθυπουργός με ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί δυστυχώς και να εξαγγέλλει από τον Αύγουστο ο υπουργός Υγείας ότι θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο για να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι απαράδεκτο».

25 Δεκεμβρίου οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου περνούν τα σύνορα της χώρας μας και 27 Δεκεμβρίου γίνονται οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Την ίδια στιγμή στελέχη και πρώην υπουργοί της αντιπολίτευσης εργαλειοποιούν το ευαίσθητο θέμα της πανδημίας, ακολουθώντας τόσο χοντροκομμένη κάποιες φορές αντιπολιτευτική τακτική, η οποία τελικά εκπυρσοκροτεί. Μόλις χθες ο Π. Πολάκης, αφού είπε στη Βουλή με το γνωστό μειλίχιο ύφος που τον διακρίνει ότι η ΝΔ είναι η «παράταξη των συνεργατών των Γερμανών και των χουντικών της επταετίας», έγραψε στο facebook «έφεραν rapid test τα οποία βάφτισαν self test», προκαλώντας σύγχυση, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Την επόμενη μέρα επιχείρησε να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και για το εξίσου ευαίσθητο θέμα των διασωληνώσεων λέγοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής Βιοηθικής να γνωμοδοτήσουν για τη διαλογή ασθενών με covid: «Μου είπε μέλος της επιτροπής πως ο Γεραπετρίτης τους ζήτησε να δώσουν γνώμη για το ποιοι θα διασωληνώνονται και ποιοι όχι» σημείωσε προκαλώντας την έκρηξη του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αφού του απάντησε πως «δεν ισχύει» και πως «είναι ανυπόστατο», του ζήτησε απόδειξη για όσα καταγγέλλει, για να εισπράξει τη προσφιλή καφενειακής αξιοπιστίας απάντηση: «απ’ ό,τι μου είπαν».

Τη στιγμή που η κοινωνία βιώνει μια θανατηφόρα δοκιμασία και έχει να διαχειριστεί σοβαρές δυσκολίες, οι οποίες προφανώς προκύπτουν και από κυβερνητικές αστοχίες, δεν έχει σύμμαχο μία αντιπολίτευση που τόσο έχει ανάγκη για να τις αναδείξει. Πραγματικά και σοβαρά κάποιες φορές προβλήματα χάνονται σε ένα βουνό από ανακριβείς αιτιάσεις και ψέματα. Fake news υποβαθμίζουν τα πραγματικά λάθη και ένας ατέρμονος συνωμοσιολογικός λόγος προκαλεί σύγχυση ακόμα και για θέματα δημόσιας υγείας, εμποτίζοντας με συνεχή τοξικότητα το φοβισμένο και απελπισμένο ακροατήριο. Και κάπου ανάμεσα κομματικά στελέχη- διαχειριστές πολιτικής και ποτέ παραγωγοί, προσπαθούν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη προσφέροντας δωρεάν τηλεοπτικό προϊόν.

Στην αφόρητη συγκυρία που βιώνουμε η χώρα έχει ανάγκη από μία αντιπολίτευση που θα εκπληρώνει τον κοινοβουλευτικό της ρόλο, έναν ρόλο  απαραίτητο για τους πολίτες, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία. Άλλωστε το αποτέλεσμα της τακτικής είναι ατελέσφορο και πολιτικά. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να καρπωθεί τις απώλειες που προκαλεί η κυβερνητική κόπωση. Διότι μπορεί το ψέμα να έχει ταχύτητα, αλλά αντοχή έχει η αλήθεια. Άλλωστε η αλήθεια νικάει πάντα στο τέλος. Φοβάμαι βέβαια πως εμείς είμαστε στην αρχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ