Πολιτικη & Οικονομια

Respect!

Οι ηγέτες δεν λαμβάνουν μόνοι τις αποφάσεις τους.

Νίκος Καραχάλιος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ο Τρόπος Σκέψης του Πρωταθλητή»: Ο Νίκος Καραχάλιος γράφει για το σεμινάριο που παρακολούθησε και την τοποθέτηση του Δημήτρη Ιτούδη.

Είμαι Ολυμπιακός από τότε που κατάλαβα τι σημαίνει μπάλα (έκκληση στους Πράσινους haters να μην επιτεθούν στην Athens Voice).

Στο ΣΕΦ πέρναγα πολύ καλά μέχρι που ανέλαβα τη διεύθυνση Marketing του ΕΣΑΚΕ (της Λίγκας του μπάσκετ Α1) και αναγκαστικά κρατούσα τα προσχήματα της ενεργούς επαγγελματικής ουδετερότητας κάθε φορά που βρισκόμουν στις κερκίδες της Ερυθρόλευκης έδρας (δεν λέω «καμίνι» για να μην ξεφύγω από τους κανόνες της πολιτικής αθλητικής ορθότητας).

Η μόνη φορά που με παρέσυρε ο κόσμος του ΣΕΦ -και μάλιστα φώναξα και σύνθημα εναντίον αντιπάλου- ήταν σε έναν αγώνα της Ευρωλίγκας με την CSKA. Το ματς όπως πάντα κρινόταν στον πόντο. Υπήρχε μεγάλη ένταση. Ο στόχος των «επιστημόνων» μας ήταν ποιός άλλος; Ο Δημήτρης Ιτούδης… Λάθος μου. (#1)

Πώς τα φέρνει η ζωή…

Λίγες εβδομάδες αργότερα βρεθήκαμε να καθόμαστε μαζί στο σαλόνι σε ένα πηγαδάκι με δημοσιογράφους και παίκτες του ξενοδοχείου της διοργανώτριας αρχής δίπλα στο Βόσπορο. Το βράδυ του πρώτου ημιτελικού του 2017, στην Κωνσταντινούπολη, η πρωταθλήτρια της περασμένης χρονιάς CSKA, είχε μόλις αποκλειστεί από τον κακό της δαίμονα.

Ποιον άλλο;

Τον Ολυμπιακό!

Η ευγένεια και η συγκρότηση του coach με εντυπωσίασαν. Ήταν μάλιστα εκεί οι γονείς και η αδελφή του, εξίσου σεμνοί και ταπεινοί. Αν δεν ήταν μεγάλο το μπασκετικό παρεάκι, θα είχα βρει την ευκαιρία να απολογηθώ. Δεν το έκανα. Λάθος (#2).

Έκτοτε δεν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας. Άλλωστε, η απόσταση Αθήνας-Μόσχας είναι 3.275 ολόκληρα χιλιόμετρα. Το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερη άρχισε έκτοτε να γίνεται η απόσταση μεταξύ των ελληνικών ομάδων και της μόνιμης πρωταθλήτριας Ρωσίας, οπότε φυσιολογικά χαθήκαμε. Η εκκρεμότητα της απολογίας όμως παρέμεινε. Ήρθε η ώρα να γίνει εγγράφως και δημοσίως.

Στα 3 χρόνια που πέρασαν ο Ιτούδης κέρδισε τη μία από τις δύο Ευρωλίγκες που διεξήχθησαν (το 2019 στη Βιτόρια απέναντι στην Efes), καθώς το περυσινό Final Four στην Κολωνία ακυρώθηκε λόγω κορονωϊού.

Κέρδισε επιπλέον και δύο πρωταθλήματα Ρωσίας (VTB League).

Μέχρι που διασταυρωθήκαμε διαδικτυακά την επομένη της 25ης Μαρτίου του 2021. Έλαβα μια πρόσκληση για ένα digital seminar από την SAS, ηγέτιδα εταιρία στα Analytics και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως καταλαβαίνετε, έχοντας τύψεις 4ετίας, συνδέθηκα να παρακολουθήσω την τοποθέτησή του με μεγάλο ενδιαφέρον.

Για άλλη μια φορά με εξέπληξε! Δεν είχα αμφιβολία ότι θα μπορούσε να σταθεί ακόμη και σε ένα όχι  και τόσο οικείο περιβάλλον. Οι συνομιλητές του ήταν δύο από τους πιο επιτυχημένους managers της χώρας μας: ο Αναπληρωτής CEO της Eurobank Ανδρέας Αθανασόπουλος και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Πλαισίου, Κώστας Γεράρδος. Το ενδιαφέρον δεν ήταν μόνο στο περιεχόμενο της τοποθέτησης, αλλά στη μετριοπαθή προσέγγισή του και την επιλογή του θέματος.

Ο σκοπός του πρωτότυπου διαδραστικού event ήταν να αναλυθεί «ο Τρόπος Σκέψης του Πρωταθλητή». Δεν υπήρχε καταλληλότερος από τον πλέον πολυνίκη Έλληνα Coach.

Μετά από ένα σπάνιο παλμαρέ με 2 Ευρωλίγκες ως Head Coach και 5 ως assistant, 5 VTB Ligues, 11 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ελλάδος ως assistant, οποιουδήποτε άλλου η έπαρση θα τρυπούσε την οθόνη του tablet.

Δεν σας κρύβω ότι αρχικά τον θεωρούσα κάπως αλαζονικό. Και -μεταξύ μας- μετά από τόσες επιτυχίες χωρίς να είναι ο γόνος, θα ήταν ανθρώπινο να έχει πάρει λίγο ψηλά τον αμανέ.

Και όμως! Το πρώτο slide της παρουσίασής του είχε τίτλο: Fall Forward… Never back. (Πέσε Μπροστά… Ποτέ Πίσω).

Για τον coach δεν ήταν μόνο ωραία λόγια. Ήταν όπως απέδειξε με τις πράξεις του και στάση ζωής. «Δεν το βάζεις κάτω. Όταν πέφτεις -που θα πέσεις- ξανασηκώνεσαι. Αλλά πάντα προχωράς μπροστά!»

Το έμαθε καλά. Το δίδαξε ακόμη καλύτερα.

Και πάνω απ’ όλα -ίσως διδάχθηκε από τον GOAT Ζέλικο Ομπράντοβιτς- έμαθε επίσης τι σημαίνει το να έχεις υπομονή. 13 χρόνια άκουγε και βελτιωνόταν αθόρυβα δίπλα στον δαιμόνιο Σέρβο, πριν δέσει για τα καλά το 2014 στη Μόσχα. Και ενώ αμέσως μετά είχε πολλές προσφορές (βλ. στη μπασκετομάνα Beskonia), επέλεξε ένα ενδιάμεσο μετρημένο βήμα, στην τουρκική Banvit (2013-2014).

Όλη η τοποθέτησή του δεν είχε να κάνει με τις επιτυχίες, αλλά με τη διαχείριση της ήττας και τις αποτυχίες και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο.

  • «Εκτιμούμε τα αληθινά επιτεύγματα όταν δεν έρχονται έτσι όπως τα έχουμε σχεδιάσει».
  • «Οι ηγέτες δεν λαμβάνουν μόνοι τις αποφάσεις τους».
  • «Χρειάζονται τους συνεργάτες τους, οι οποίοι βοηθούν ο ένας τον άλλο  να ξεπεραστούν οι δυσκολίες».

Θα κλείσω το κείμενο με κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Το τελευταίο μέρος της συζήτησης αφορούσε τη «ηθικό στοιχείο» στο σύγχρονο management και το επιχειρείν. Η συντονίστρια ρώτησε αν παίζει σημαντικό ρόλο και πώς το αξιολογούν οι managers.

Τρεις διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες προσεγγίσεις, όλες πολύ ενδιαφέρουσες, αλλά αυτή του Coach ήταν και πάλι για highlight.

Ο μεν κ. Αθανασόπουλος είπε πως δεν κοιτάζει μόνο το CV ενός υποψήφιου στελέχους, αλλά «προσπαθεί να τον γνωρίσει σε προσωπικό επίπεδο, για να διαγνώσει έτσι τα πιο αξιακά στοιχεία του χαρακτήρα του».

Ο δε κ. Γεράρδος τόνισε πως «ψάχνει για «ανθρώπους» που δεν είναι «παρτάκηδες», που δεν κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους, βιογραφικά που δεν γράφουν μόνο τα τυπικά hobbies, ταξίδια, διάβασμα, σινεμά, αλλά εμπεριέχουν συμμετοχή σε δράσεις ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς».

Τι είπε ο Ιτούδης;

Πως κάθε χρόνο πηγαίνει τους καινούργιους παίκτες της CSKA -ακόμη και τις βεντέτες που προέρχονται από το ΝΒΑ- στα μεταλλεία του χορηγού του Club, της NORLISK NICKEL, απ’ όπου εξορύσσονται νικέλιο, παλλάδιο και άλλα σπάνια μέταλλα. Μία πτήση 3 ωρών κοντά στον ποταμό YENISEI, τους φέρνει στη μεγαλύτερη βιομηχανία αυτού του τύπου στον κόσμο. (Το επισημαίνω γιατί όλοι οι μπασκετικοί γνωρίζουν πόσο δυσανεξικοί είναι οι αθλητές στις πολύωρες μετακινήσεις).

Το περιβάλλον είναι πολύ σκληρό, καθώς όχι μόνο το αντικείμενο των εξορύξεων, αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι βάναυσες. Στη Βόρεια Ρωσία έχει χιόνια ακόμη και τον Ιούνιο.

Γιατί λοιπόν το κάνει;

Για να μάθουν οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες του παρκέ από πού και πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα με τα οποία γεμίζουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος κάθε μήνα.

Μακάρι αυτή την κατάθεση ταπεινοφροσύνης, μετριοφροσύνης και αυτοκριτικής να τη δίδασκε σε ένα έκτακτο σεμινάριο και στους Αρίστους, που (μόνοι αυτοί πια) νομίζουν ότι κυβερνούν αποτελεσματικά τη χώρα μας την τελευταία 2ετία. Ίσως έτσι μάθαιναν πώς δημιουργούνται οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και όχι «επικοινωνισμό». Πώς ο πραγματικός leader αναλύει τα δεδομένα και τα γεγονότα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις που γράφουν ιστορία…

Respect Coach.  

Σημ. 1 Τις ώρες που διόρθωνα το κείμενο, ο coach  πήρε άλλη μια δύσκολη απόφαση. Έθεσε εκτός ομάδος -μέχρι νεοτέρας- το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Beater Mike James, τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του. Το ρίσκο απέδωσε. Η CSKA ισοπέδωσε την αντίπαλό της Zenith μέσα στην Αγία Πετρούπολη (74-86) και για άλλη μια φορά θα τερματίσει με πλεονέκτημα έδρας τη Regular Season.

Σημ. 2 See you in Colν.