Πολιτικη & Οικονομια

Η παρέλαση στον καιρό του κορωνοϊού

Οι συμβολισμοί δεν είναι καταναγκασμοί και οι τελετές είναι χρήσιμες όταν σέβονται την ανθρώπινη ζωή

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσολιαδάκι κούκλα απέναντι από την βουλή, που φτιάχτηκε από κατάστημα με τουριστικά είδη, ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821
© Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Ο Σπύρος Βλέτσας σχολιάζει την απόφαση για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα έχει γίνει πολύς λόγος για τις παρελάσεις. Υπήρξε πολιτική δύναμη που ζητούσε την κατάργησή τους, οργανώνοντας διαδηλώσεις την ώρα της διεξαγωγής τους, αλλά όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση δεν είχε τη συνέπεια και το σθένος να  προχωρήσει στην πραγματοποίηση αυτού που ζητούσε. Δεν καταργήθηκαν ούτε καν οι μαθητικές παρελάσεις.

Σήμερα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αν είναι σωστό ή λάθος να γίνονται παρελάσεις. Σήμερα υπάρχει μόνον ο κίνδυνος της περαιτέρω επέκτασης της πανδημίας στη χώρα μας. Κάθε δραστηριότητα που φέρνει σε επαφή ανθρώπους είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Η κυβέρνηση λέει ότι η παρέλαση θα γίνει χωρίς θεατές. Όμως πώς θα μπορέσει να αποκλείσει μια τεράστια έκταση στο κέντρο της Αθήνας; Με την αστυνομία;  Ή θα δούμε την γελοιότητα να γιορτάζουμε την εθνική επέτειο με αυστηρά αστυνομικά μέτρα ή θα εκτεθούμε στον κίνδυνο συγκέντρωσης θεατών.

Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν σε στενή επαφή μέσα στους στρατιωτικούς σχηματισμούς που θα παρελάσουν. Ο ισχυρισμός ότι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι πειθαρχημένα και θα εφαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας δεν ευσταθεί. Συνεχώς βλέπουμε αστυνομικούς χωρίς μάσκες, ενώ αρκετοί τσολιάδες της προεδρικής φρουράς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο φορούν τη μάσκα κάτω από τη μύτη. Ένα καθαρά συμβολικό στρατιωτικό σώμα στέλνει το λάθος μήνυμα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις διαδηλώσεις κάνει υγειονομικό σαμποτάζ. Σε τι διαφέρει όμως υγειονομικά η παρέλαση από τις διαδηλώσεις; Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τον αέρα και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι αυτό δεν συμβαίνει σε ανοιχτούς χώρους, το ρίσκο είναι υπαρκτό. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί και να μην έχουμε πολλές νέες μολύνσεις, αν όμως είμαστε άτυχοι μπορεί να δούμε πολλά κρούσματα σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Όπως χρειάζεται ευρηματικότητα για να πραγματοποιηθεί πολιτική διαμαρτυρία χωρίς την κλασική συγκέντρωση και πορεία, έτσι και η εθνική επέτειος μπορεί να τιμηθεί με διαφορετικούς τρόπους την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Μια ιδέα θα ήταν να γίνει μια τελετή με τους ξένους προσκεκλημένους στο βράχο της Ακρόπολης. Οι εικόνες που θα στέλναμε στον κόσμο θα ήταν μοναδικές και τα μηνύματα θα ήταν ισχυρότερα από μια στρατιωτική παρέλαση.

Όταν προγραμματίστηκε η παρέλαση τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Όλοι θα θέλαμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση  του 1821 χωρίς τους περιορισμούς που βάζει ο κορωνοϊός. Οι συμβολισμοί δεν είναι καταναγκασμοί και οι τελετές είναι χρήσιμες όταν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Όταν μπαίνουν πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών, χάνουν το νόημά τους. Την ώρα που παρελαύνουν τα ασθενοφόρα μπροστά από τα νοσοκομεία, μια ακόμη στρατιωτική παρέλαση δεν έχει τίποτε θετικό να προσφέρει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ