- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιδότηση για τις πάγιες δαπάνες
Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών
Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την επιδότηση πάγιων δαπανών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού
Εντός του τρέχοντος μήνα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το θεσμικό πλαίσιο για την κρατική επιδότηση μη επιλέξιμων πάγιων δαπανών των πληττόμενων επιχειρήσεων ώστε να επεκταθεί το κυβερνητικό «δίχτυ» ασφαλείας, ενώ όπως είπε καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποδεχτεί η Κομισιόν η ενίσχυση αυτή να είναι μη επιστρεπτέα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων από το προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. καθορίστηκε εντέλει στα 10 εκατομμύρια ευρώ από 3 που συζητούνταν. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι εξετάζεται η δυνατότητα πιο στοχευμένων συνδυασμών, ώστε η περίμετρος ενίσχυσης να συμπεριλάβει και επιχειρήσεις με ιδιαιτερότητες ως προς την αποτύπωση του προβλήματος στον κύκλο εργασιών τους ή τα αποτελέσματα χρήσης τους.
Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου του με το νέο πλέγμα μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και αναφορικά με την την οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών τους, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι μετά την έγκριση του διπλασιασμού των ποσών του προσωρινού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ισχύσουν τα εξής:
Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που:
- ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας,
- παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα,
- καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος –σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο– λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και
- απασχολούν εργαζόμενους.
«Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν θριαμβολογούμε. Δεν καλύπτουμε το σύνολο των απωλειών των κλάδων που έχουν πληγεί , αλλά αποδεικνύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες που γεννά η εν εξελίξει υγειονομική κρίση. Ουδέποτε είπαμε ότι θα καλύψουμε όλη τη ζημιά, αλλά ερχόμαστε έγκαιρα να καλύψουμε το μέγιστο που μπορούμε, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα ταμειακά διαθέσιμα. Χτίζουμε "δίχτυ" ασφαλείας. Με σχέδιο, συνεκτικές και στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζουμε και εμπλουτίζουμε συνεχώς τις πολιτικές μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών.
Αποκρούοντας, δε, τα αντιπολιτευτικά πυρά και δη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία μέμφθηκε την κυβέρνηση πως οδηγεί τη χώρα σε βέβαιη και άμεση κρίση χρέους καλώντας τη να αλλάξει ρότα στην οικονομική της πολιτική, ο Χρήστος Σταϊκούρας, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «αυταπάτες» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι πολλαπλασιάζει διαρκώς τα μέτρα, ζητάει να είναι όλα εμπροσθοβαρή, αλλά δεν ποσοτικοποιεί ποτέ το λογαριασμό ακολουθώντας τη λογική «μετά έχει ο Θεός».
Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός Οικονομικών στην εστίαση, ομολογώντας ότι έχει σηκώσει τεράστιο βάρος της υγειονομικής κρίσης και διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Σεβόμαστε τις αγωνίες και τα προβλήματα της εστίασης», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι μόνο από τους έως τώρα κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ο κλάδος έχει στηριχθεί συνολικά με 1,93 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 50% του δηλωμένου τζίρου του 2019.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.