Πολιτικη & Οικονομια

Οι…«μπετατζήδες» των εκλογών

Kάποτε –αλλά και σήμερα– ήταν τα άλογα. Σε άλλες χώρες οι σκύλοι.

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 273
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν οι εκλογές μετατρέπονται σε στοίχημα
Νόμος για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές

Η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων με νόμο 15 ημέρες πριν τις εκλογές

Kάποτε –αλλά και σήμερα– ήταν τα άλογα. Σε άλλες χώρες οι σκύλοι. Στο Μεξικό τα γραφεία στοιχημάτων κάνουν χρυσές δουλειές με τις παράνομες κοκορομαχίες. Στη χώρα μας, όμως, η νέα μόδα είναι τα στοιχήματα για το ποιος την ερχόμενη Κυριακή θα κερδίσει τις εκλογές και ποιος θα χάσει. Οι «μπετατζήδες», οι άνθρωποι των στοιχημάτων δηλαδή στο διαδίκτυο –η ελληνική εκδοχή από το ρήμα bet στην αγγλική, δηλαδή «στοιχηματίζω»–, κάνουν χρυσές δουλειές.

Το «πάμε στοίχημα» βγάζει κυβέρνηση. Και οι υπεύθυνοι για το χάλι αυτό τα δικά τους μάτια. Γιατί στη χώρα που ζούμε ναι μεν γίνονται εκλογές όπως και στις υπόλοιπες πολιτισμένες, αλλά εδώ το γλεντάμε κιόλας λες και είμαστε στον ιππόδρομο. Ο εκλογικός νόμος αλλάζει κάθε φορά που η εκάστοτε κυβέρνηση το κρίνει για το δικό της συμφέρον. Αλλά αυτή τη φορά ήρθε το κερασάκι στην τούρτα. Η κυβέρνηση φρόντισε να απαγορέψει με νόμο τις δημοσκοπήσεις δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές – προφανώς γιατί έκρινε ότι δεν τη συνέφερε. Στις προηγούμενες εκλογές η ίδια κυβέρνηση τις είχε επιτρέψει, αλλά στις προ-προηγούμενες ήταν πάλι τα γκάλοπ σε καθεστώς... ποτοαπαγόρευσης. Έτσι η εκλογική αναμέτρηση, από το επίπεδο μιας σοβαρής πολιτικής αναμέτρησης που κρίνει πολλά για τον τόπο, υποβιβάζεται σε επίπεδο στοιχημάτων και γκρίζας προπαγάνδας. Τα θεμελιώδη στοιχεία του πολιτικού συστήματος αραδιάζονται στους πάγκους τού «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς».

Κανείς βεβαίως από την κυβέρνηση δεν δικαιολόγησε γιατί έπρεπε να απαγορευτούν τα γκάλοπ – στη Γερμανία, για παράδειγμα, που είχε την περασμένη Κυριακή εκλογές, οι δημοσκοπήσεις κυλούσαν κανονικά μέχρι την κάλπη. Αν είχαν βάση οι υπόνοιες ορισμένων κυβερνητικών ότι οι εταιρείες «τα παίρνουν» από το ΠΑΣΟΚ για να διαμορφώσουν κλίμα, έπρεπε να το είχαν αποδείξει. Στη χώρα μας, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Η απαγόρευση επήλθε και το... πανηγύρι άρχισε!

Πρώτα μπήκαν στο χορό τα blogs που «πόνταραν» όλες αυτές τις μέρες στη διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στο αν ο Γ. Παπανδρέου θα κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Μάλιστα οι ιστοσελίδες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: οι μεν έδιναν στοιχεία για τη διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο 8% και οι δε στο 3% – ανάλογα με τις προτιμήσεις... Στη συνέχεια άρχισαν να καταφτάνουν νούμερα από την... Κύπρο, όπου εκεί οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν το δικαίωμα να διενεργούν και τηλεφωνικά γκάλοπ. Έτσι οι μετρήσεις και τα πονταρίσματα έγιναν μέσω Ίντερνετ και εισαγόμενα, για κάθε χρήση. Είδαμε βουλευτές στα τηλεπαράθυρα, όπως τον Γ. Γιακουμάτο από τη ΝΔ, να διαβεβαιώνουν την υπεροχή του κόμματός τους με τη βοήθεια των Κυπρίων αδερφών.

Στη συνέχεια είδαμε πρωτοκλασάτους της ΝΔ την επομένη της απαγόρευσης, με δεδομένο το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, να βάζουν μπρος τη βιομηχανία φημών ότι όπου να ’ναι η διαφορά ψαλιδίζεται, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης μιλούσε ακόμα και για νίκη.

Κι έπειτα ήρθαν τα γραφεία στοιχημάτων. Είναι να θλίβεται κανείς, αλλά από τις αποδόσεις μπορούσες να βγάλεις πιο ασφαλές συμπέρασμα από τις προβλέψεις που έδιναν τα «παπαγαλάκια», όποιου χρώματος. Ποντάρεις στα πάντα και ρισκάρεις. Πόσο μπροστά θα είναι το ΠΑΣΟΚ, πόσο θα πέσει η ΝΔ, πόσες έδρες θα πάρουν τα κόμματα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντός ή εκτός Βουλής, αν ο ΛΑΟΣ θα είναι τέταρτο κόμμα, αν οι Οικολόγοι έχουν τύχη για το κοινοβούλιο. Υπάρχουν στοιχήματα για όλα τα γούστα, ακόμα και για την πιθανότητα να κερδίσει το ΚΚΕ τις εκλογές, ποντάρισμα που θα αποφέρει τρελά κέρδη. Αλλά η κ. Παπαρρήγα δήλωσε ξεκάθαρα ότι στις 4 Οκτωβρίου δεν ψηφίζουμε για την επανάσταση, οπότε...

Στο μεταξύ η Κυριακή έρχεται, μην ξεχάσετε να ποντάρετε, συγνώμη, να ψηφίσετε!

 palikar@otenet.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ