Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής: Επίσπευση αδειών για τα εμβόλια

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις των δόσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίσπευση στην αδειοδότηση των υποψήφιων εμβολίων για τον κορωνοϊό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει επίσπευση στη διαδικασία αδειοδότησης των υποψήφιων εμβολίων, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που αφορά τις παραδόσεις των δόσεων στα κράτη - μέλη.

Έκανε ακόμη αναφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και τη μετάλλαξη κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης (σ.σ. όπως συμβαίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό

Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της νόσου Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Σημειώνεται ότι η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε κάποιες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό - Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ