Πολιτικη & Οικονομια

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027

«Είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες και μεγαλύτερες γενιές Erasmus»

konstantinos-dervos.jpg
Κώστας Δέρβος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erasmus+.jpg

Το Erasmus+ όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε μια ουσιαστική εμπειρία ζωής για τους νέους Ευρωπαίους και ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ γράφει για το επόμενο βήμα.

Η 11η Δεκεμβρίου 2020 ήταν μια σημαντική μέρα για την Ευρώπη. Σε συνέχεια των τριμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επετεύχθη η πολιτική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ (2021 – 2017). Αυτή η πολιτική συμφωνία διπλασιάζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος σε σχεδόν 26 εκ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 και επικυρώνει μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή επιτυχία.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής: «Το Erasmus είναι το πιο εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το κόσμημα στο στέμμα μας. Οι γενιές Erasmus αντιπροσωπεύουν την ουσία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Ενότητα στην πολυμορφία, αλληλεγγύη, κινητικότητα, στήριξη της Ευρώπης ως χώρου ειρήνης, ελευθερίας και ευκαιριών. Με τη σημερινή [σ.σ. Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου] συμφωνία είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες και μεγαλύτερες γενιές Erasmus».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1987 και σήμερα, 34 χρόνια μετά, αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο πετυχημένες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλύπτει πλέον όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και τη σχολική εκπαίδευση έως την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Υποστηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία και προωθεί τη συμμετοχή στον αθλητισμό.

Το Erasmus+ όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε μια ουσιαστική εμπειρία ζωής για τους νέους Ευρωπαίους. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει πάνω από 10 εκατομμύρια νέοι από όλη την Ευρώπη.

  • 3 στους 4 φοιτητές αναγνωρίζουν ότι γυρνώντας από το εξωτερικό, είχαν κατανοήσει τι θέλουν να κάνουν στη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.
  • 1 στους 3 καταρτιζόμενους κέρδισε μια θέση εργασίας στην εταιρεία όπου καταρτίστηκε.
  • 1 στα 2 Πανεπιστήμια εισήγαγε ψηφιακά εργαλεία στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  • 1 στους 3 συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας νέων προέρχεται από μειονεκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Το σύνθημα “changing lives, opening minds” που αποδόθηκε στο πρόγραμμα στον εορτασμό των επετειακών εκδηλώσεων, επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Το επόμενο βήμα μετά την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας είναι η έγκριση του Κανονισμού για τη θέσπιση του νέου προγράμματος, η οποία αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Το στίγμα έχει ήδη δοθεί: το νέο πρόγραμμα είναι όχι μόνο πιο συμπεριληπτικό και πιο προσβάσιμο αλλά και πιο καινοτόμο. Έχει στόχο να δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και να τριπλασιάσει τον αριθμό των ωφελουμένων. Να εμπνεύσει ενθουσιασμό για την Ευρώπη.

Οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί, είναι η κοινωνική ένταξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

83% του προϋπολογισμού θα διανεμηθεί στις δράσεις του τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, 10,3% στις δράσεις της νεολαίας και 1,9% στον αθλητισμό.

Στη χώρα μας, Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και Εθνική Μονάδα Συντονισμού για τον τομέα της Νεολαίας είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Εποπτεύουσα Εθνική Αρχή του προγράμματος είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), οφείλω να υπογραμμίσω την δέσμευση και την αφοσίωσή μας στη διαχείριση του προγράμματος, με γνώμονα την υπηρέτηση του κοινού οράματος. Ο τομέας της νεολαίας δίνει διαχρονικά την ευκαιρία σε νέους και νέες, άτυπες ομάδες, άτομα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα Ανταλλαγής Νέων, να υλοποιήσουν δραστηριότητες εθελοντισμού και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά σεμινάρια και διακρατικές συναντήσεις. Στόχος είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη, τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της Νεολαίας.

Στη χώρα μας, κατά την περίοδο 2014- 2020, χρηματοδοτήθηκαν σχέδια ύψους άνω των 22 εκ. ευρώ ευρώ δίνοντας την ευκαιρία σε περίπου 27.000 νέους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους. Στο εξαιρετικά ευοίωνο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος τη νέα προγραμματική περίοδο, είμαι βέβαιος ότι το Erasmus+ θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στους πολίτες της ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα. Οι νέες διαστάσεις που αποκτά το πρόγραμμα Erasmus+ μέσα από το διπλασιασμό των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων αποτελούν επένδυση στους νέους, γιατί οι νέοι είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.

inedivim_logooriginal.jpg

eu_flag-erasmus.jpg

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Ο κ.Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο

«Το βασικό είναι να μην γελαστεί: δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απολύτως ενδεχόμενο "επιστροφής" του, αν δεν κερδίσει προηγουμένως έστω και ψήγματα της εμπιστοσύνης των κεντρώων μετριοπαθών»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.