Πολιτικη & Οικονομια

Πάνος Καμμένος: Αποζημίωση 50.000 ευρώ στον Αντρίκο Παπανδρέου

Για συκοφαντική δυσφήμιση - Η υπόθεση με τα CDS

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάνος Καμμένος
Πάνος Καμμένος © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Πάνος Καμμένος θα καταβάλλει αποζημίωση 50.000 ευρώ στον Αντρίκο Παπανδρέου για συκοφαντική δυσφήμιση στην υπόθεση με τα CDS.

Να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ στον Αντρίκο Παπανδρέου καλείται ο Πάνος Καμμένος, όπως αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Αθηνών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση με τα περίφημα CDS (σ.σ. Συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης) ήταν συκοφαντικοί.

Ο κ. Καμμένος είχε επανειλημμένα κατηγορήσει τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού για  τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους και το πώς εμπλεκόταν -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του πρώην βουλευτή και υπουργού- σε σκάνδαλο κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι κάθε φορά που ο Πάνος Καμμένος θα επαναλαμβάνει αυτούς τους ισχυρισμούς θα πρέπει να βάζει το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει 2.000 ευρώ στον Αντρίκο Πανανδρέου.

Πάνος Καμμένος και Αντρίκος Παπανδρέου - Οι αγωγές και η δικαστική κόντρα για τα CDS - Το χρονικό της υπόθεσης 

Στην πρώτη αγωγή, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο τότε βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος «προσέβαλε παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του με την προβολή ψευδών ισχυρισμών για αυτόν, τους οποίους ο εναγόμενος περιέλαβε σε συνέντευξη που έδωσε στις 19 Μαΐου του 2011 σε ραδιοφωνικό σταθμό» και ζητούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και επέβαλε μάλιστα στον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού να καταβάλλει δικαστικά έξοδα 20.000 ευρώ στον Πάνο Καμμένο.

Ο Αντρίκος Παπανδρέου προσέφυγε και δεύτερη φορά κατά του Πάνου Καμμένου, καταγγέλλοντας ότι «προσέβαλε και πάλι παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του με την προβολή ψευδών ισχυρισμών για αυτόν καθώς και εξυβριστικών και απειλητικών φράσεων που ο εναγόμενος περιέλαβε σε δηλώσεις του στον Τύπο, στο διαδίκτυο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς». Αυτήν τη φορά διεκδικούσε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 300.000 ευρώ.

Στη δεύτερη αγωγή, το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει τους ισχυρισμούς του κ. Παπανδρέου και του επιδίκασε αποζημίωση 30.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Και οι δύο πλευρές προσέφυγαν σε δεύτερο βαθμό, με τον Αντρίκο Παπανδρέου να ασκεί έφεση και τον Πάνο Καμμένο αντέφεση. Ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου «επιχείρησε μέσω των CDS να κερδοσκοπήσει από τη χρεοκοπία της χώρας την οποία ο ίδιος γνώριζε».

Κάτι τέτοιο προκύπτει ευθέως από το περιεχόμενο «των συνεντεύξεων, αναρτήσεων και δηλώσεων του εναγομένου που αποτέλεσαν το αντικείμενο της δεύτερης αγωγής σε βάρος του, έστω κι αν σε ορισμένες από αυτές, η αναφορά του εναγομένου στην εμπλοκή του ενάγοντος ως προς τα CDS δεν ήταν απολύτως ευθεία αλλά γινόταν με τη μορφή υποψίας, υπαινιγμού ή ερωτήματος, διατηρώντας όμως και τότε τον καταγγελτικό χαρακτήρα της σε βάρος του ενάγοντος», όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Καμμένου ήταν αναληθείς καθώς «αποδείχθηκε ότι ο ενάγων ουδεμία σχέση είχε με τις αγορές των CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως εξάλλου δεν είχαν καμία σχέση και οι εταιρείες IJ Partners και Unigestion που εξαρχής διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό».

Δικαιώθηκε ο Αντρίκος Παπανδρέου στη δικαστική διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο για τα CDS - Ο πρώην υπουργός θα πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα

Το Εφετείο έκρινε, ακόμη, ότι με με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία θεμελιώνεται ο παράνομος και υπαίτιος χαρακτήρας της προσβολής της προσωπικότητας του κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπέστη ηθική βλάβη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να του επιδικαστεί αποζημίωση 10.000 ευρώ και 40.000 ευρώ για την πρώτη και για τη δεύτερη αγωγή αντίστοιχα.   

Ο Πάνος Καμμένος καλείται να καταβάλλει στον Αντρίκο Παπανδρέου και τους νόμιμους τόκους από την επίδοση τόσο της πρώτης αγωγής, που είχε κατατεθεί στις 8.6.2011, όσο και για τη δεύτερη αγωγή, που κατατέθηκε στις 21.11.2012. Επίσης, καλείται να καταβάλλει ως δικαστικά έξοδα συνολικά 4.700 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ