Πολιτικη & Οικονομια

Χρήστος Σταϊκούρας: Το χρέος και τα ελλείμματα θα αυξηθούν

«Δεν θα υπάρξει όμως δημοσιονομικός εκτροχιασμός»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Τη θέση ότι «θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός» εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε νέα παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το χρέος και τα ελλείμματα «πράγματι θα αυξηθούν».

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά στα θέματα υγείας και τον πίνακα του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς καταθέσαμε χθες τον επικαιροποιημένο πίνακα, προφανώς δεν είναι η κατάσταση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε είμαστε και πρώτοι στις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν από όλες τις χώρες, ενώ κι εμείς κάναμε δαπάνες από το αποθεματικό. Αυτά θα προστεθούν, και θα ανέβει το ποσό (σ.σ. των ελληνικών δαπανών) εξήγησε.

Ζήτησε, πάντως, να αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα και με άλλους δείκτες όπως αυτός των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που δείχνει την έκταση της υγειονομικής κρίσης σε κάθε χώρα. Και γνωστοποίησε ότι από τις 16 χώρες, που σύμφωνα με το γράφημα του ΟΟΣΑ έχουν πραγματοποιήσει υψηλότερες δαπάνες για την Υγεία από την Ελλάδα, οι 13 είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Μάλιστα, οι 10 από αυτές τις 13 είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό. Οι μοναδικές 3 με υψηλότερες δαπάνες, παρότι έχουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είναι η Γερμανία, η Φιλανδία και η Νορβηγία. Οι 5 χώρες που εμφανίζουν μικρότερες δαπάνες, παρότι είχαν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο, είναι η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Λετονία.

«Άρα ναι, να κοιτάμε τα στοιχεία με προσοχή και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα… Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας στη νέα του παρέμβαση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ