Τρία clicks για εθνική συνεννόηση
Η εθνική συνεννόηση είναι πολιτική επιλογή και διαδικασία για να θεραπευτούμε από την εθνική μας παθογένεια
Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή γράφει για την ανάγκη εθνικής συνενεννόησης και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Είμαστε μία χώρα που δεν μπορούμε να ιεραρχήσουμε και να συγκεντρωθούμε σε «ένα» ζήτημα κάθε φορά που βάζει σε κίνδυνο τους πολίτες της και την οντότητά της. Στη φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα. Για μας δεν παίζει μόνο η πανδημία. Είναι και η ασθενής οικονομία μας για την οποία δεν δρομολογούνται μεγάλες αλλαγές της επόμενης μέρας. Ενώ η γεωπολιτική μας θέση και ισχύ είναι σε φάση διαπραγμάτευσης. Η εθνική συνεννόηση είναι πολιτική επιλογή και διαδικασία για να θεραπευτούμε από την εθνική μας παθογένεια.
Χρειάζεται ένα click για να ενεργοποιηθεί.
1ο κλικ: Ένα click πριν το away…
Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αναστάτωση για το πώς θα ανοίξει η αγορά. Οι μαγαζάτορες προσπαθούν να προετοιμαστούν για να μπουν στο σύστημα του click away και ο Μπαμπινιώτης δικαίως αντικρούει τη σταδιακή απώλεια της γλωσσικής μας κυριαρχίας σε μία φοβική περίοδο και πνευματικής ύπνωσης!
Όλοι είμαστε περίεργοι πως θα λειτουργήσει το click away,όταν το take away δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των ιθυνόντων. Από την άλλη πλευρά όμως έρχονται Χριστούγεννα. Υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για εορταστικό κλίμα ώστε να κινηθούν τα μαγαζιά και να βελτιωθεί η ψυχολογία μας με τo shopping therapy έστω κι αν περιμένουμε έξω από την πόρτα του μαγαζιού με σειρά προτεραιότητας και την πιστωτική κάρτα έτοιμη. Φυσικά η κατάσταση της αγοράς είναι δεινή με τους εκπρόσωπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι το 40% θα κλείσει οριστικά. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είδαν το χρώμα του χρήματος το 2020. Πήραν μόλις το 2,4% των χρημάτων από τα εργαλεία ρευστότητας της κυβέρνησης, με τα τραπεζικά δάνεια να κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ενώ δεν προβλέπεται καμία αναστολή στις πληρωμές υποχρεώσεων τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καμία αναστολή για την πληρωμή της προκαταβολής φόρου, καμία έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Τι περιμένει τους ανθρώπους της αγοράς μετά την 1η Μαΐου του 2021:Οι παλαιές υποχρεώσεις της 1ης καραντίνας, οι υποχρεώσεις της 2ης καραντίνας (αναστολές που θα ξεπαγώσουν 1,57 δις), οι τρέχουσες καταβολές, το ξεπάγωμα των τραπεζικών δόσεων. Τα νέα κόκκινα δάνεια δε θα αγγίξουν τα 10 δις ευρώ και το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες τα 100 δις ευρώ.
Είναι στενάχωρο να ακούς τον οικονομικό ρόγχο των μικροεπιχειρηματιών όλων των κλάδων.
Είναι όμως και ανησυχητικό να παρακολουθείς τα μέτρα της κυβέρνησης που στην προσπάθεια της να στηρίξει την αγορά, διαλύει την διαστρωμάτωση της. Με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις αλυσίδες να προσαρμόζονται και με τις μικρές να προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς να έχουν προετοιμαστεί για την νέα αυτή λειτουργία τους.
Ανακοινώνονται συνεχώς νέα μέτρα χωρίς να έχει γίνει προσομοίωση των αποτελεσμάτων τους στην εξάπλωση του κορωνοϊού που δεν λέει να πάει «away». Δυστυχώς με τις κυβερνητικές παλινδρομήσεις των πολιτικών και μέτρων, την περιορισμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ουσιαστικών παρεμβάσεων στήριξης τους, τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της οικονομία μας, φαίνεται να είμαστε ως κοινωνία ένα click πριν το τελικό away!
Ως υπεύθυνοι, ας συντονιστούμε και ας παρέμβουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά.
2ο κλικ: Η ζωή δεν προβάρεται…
Το εμβόλιο θα σώσει ζωές και θα δρομολογήσει μια οργανωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας εφόσον θωρακιστούν επιρρεπείς ομάδες. Δεν είναι όμως και πανάκεια όπως λένε οι ειδικοί. Απαιτείται το σύστημα της Δημόσιας Υγείας, το Κοινωνικό Κράτος να οργανωθεί να στηριχθεί και να χρηματοδοτηθεί. Δεν μπορεί στον προϋπολογισμό να προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ λιγότερα για παροχές ασθένειας από τον ΕΟΠΥΥ και 367 εκατ. λιγότερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, 392 εκατ. ευρώ λιγότερα σε παρεμβάσεις για τον covid-19. Να κατανοήσουμε ό,τι έχει έρθει με τον κορωνοϊό σαν ανάγκη για την αντιμετώπιση του, θα μείνει. Η προστασία της ζωής μας θα πρέπει να διασφαλιστεί και μάλιστα για όλους. Δεν μπορούμε να κάνουμε δοκιμές. Γιατί η ζωή δεν προβάρεται.
Τελειώνει η περίοδος που η Δημόσια Υγεία εθεωρείτο ζήτημα ιδεολογικής και πολιτικής διαφοράς μεταξύ των κομμάτων. Έκλεισε η περίοδος που η ΕΕ δεν περιελάμβανε τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην ατζέντα των πολιτικών που παρέμβαινε πέρα της δημοσιονομικής παρακολούθησης της.
Ας κάνουμε ένα κλικ πολιτικής και ιδεολογικής υποχώρησης για την Δημόσια Υγεία και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το οφείλουμε στους πολίτες που τους καλούσαμε με το lockdown να προστατέψουν από μόνοι τους τη ζωή των άλλων!
3ο κλικ: Να είχαμε, να λέμε...
Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που οι ηγέτες «αποφάσισαν να μην αποφασίσουν» να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, παρά το μπαράζ παραβιάσεων του «κάθε» δικαίου εκ μέρους της τον τελευταίο και χρόνο. Εκείνο όμως που με θλίβει είναι ότι οι κρατούντες την εξουσία-δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να ομολογήσουν την πραγματικότητα. Τη νέα γενιά πολιτικών που διαπερνάει τις εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Τις ραγδαίες και ριζικές μετατροπές του έχουν επέλθει στην ευρωπαϊκή πολιτική και δυναμική της, εκείνων των συμμαχιών αλλά και των προτεραιοτήτων της. Οι συμμαχίες πλέον δεν συναποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ανακοινώνονται. Σχετικά με την απόφαση του για την Τουρκία πολλοί κομπάζουν για την σημαντική επιτυχία να καταγραφεί η Αν. Μεσόγειος ως ενιαία γεωπολιτική περιοχή πολιτικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ. Και μπορεί να είναι. Αλλά πως προεξοφλούν ορισμένοι ότι αυτό είναι ή θα είναι υπέρ της Ελλάδας, όταν δεν έχει διεκδικήσει κάτι σημαντικό στην ευρύτερη αυτή περιοχή που άλλωστε και ως χώρα είχαμε μια ιστορική παρακαταθήκη; Όταν η κυβέρνηση πλέει σταθερά στα «χωρικά ύδατα» της υποχωρητικότητας και του πολιτικού εθελοντισμού και αγνοεί την τέχνη της πολιτικής και δη της διεθνούς. Αντίθετα με την Τουρκία που σπάζοντας το κοντέρ των διεθνών παραβιάσεων, έχει «λόγο» σε όλο το εύρος της Αν. Μεσογείου. Και εμείς περιμέναμε από χώρες μέλη της ΕΕ με εταιρίες τους που συνεργάζονται ή που θα εμπλακούν στην ενεργειακή διαχείριση της Αν. Μεσογείου να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Φευ. Κάπου χάνω την συλλογιστική και την αισιοδοξία των κρατούντων την εξουσία, αν και τα αντανακλαστικά μας λόγω πανδημίας έχουν χαλαρώσει. Ας περιμένουν τον Μάρτιο και μετά τον Αύγουστο. Για όσους γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά ... το παιχνίδι έληξε.
Ας συντονιστούμε και να συναποφασίσουμε το γεωπολιτικό μέλλον της χώρας μας. Στα νέα δεδομένα. Της το οφείλουμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.