- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόροι Ανάκαμψης και δυνάμεις αδράνειας
Για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος η οικονομική πολιτική είναι μέσο εκμετάλλευσης για πολιτικούς στόχους
Η μικροπολιτική και η ψηφοθηρία δεν μπορεί να απαλλάξουν την χώρα από την χαμηλή παραγωγικότητα και την εσωστρέφεια, όπως είναι ο στόχος της Έκθεσης Πισσαρίδη.
Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», η γνωστή Έκθεση Πισσαρίδη. Όπως σωστά αναφέρει ο Κώστας Σημίτης, η Έκθεση «είναι μια αξιόλογη βάση για μια συστηματική προσπάθεια εξόδου από την κρίση». Οι ίδιοι οι συντάκτες της Έκθεσης, άλλωστε, υπογραμμίζουν ότι «περιέχει προτάσεις προς εφαρμογή, δεν αποτελεί επιχειρησιακό εγχειρίδιο».
Στην Έκθεση τονίζεται ότι «οι πόροι που προγραμματίζεται να γίνουν διαθέσιμοι από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια είναι σκόπιμο να προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της παραγωγικής δομής και αλλαγής του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, όχι για εφήμερη ενίσχυση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, θα πρέπει αφενός να χρησιμοποιηθούν για κατάλληλη υποστήριξη των απαραίτητων υποδομών και αφετέρου για χρηματοδότηση δομικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιηθούν μαζί με ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών που θα αφορούν τον δημόσιο τομέα και την παραγωγή, ώστε να τεθεί η οικονομία σε υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά».
Αυτό που δεν ίσως έχει υπολογίσει η Επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση είναι η αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να σχεδιάσει και να υλοποιήσει όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι (και δη οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης) για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και την δημιουργία προϋποθέσεων μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Εξ ου και διαβάζουμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησαν ότι μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «το κεφάλαιο της Δημοτικής Αστυνομίας συγκαταλέγεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το συγκεκριμένο υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης». Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, τα χρήματα που διεκδικεί γι’ αυτό το σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμπλήρωσε ότι «μέχρι σήμερα είχαν παγώσει οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία και εκτιμάται πως με το νέο σχέδιο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή η διαδικασία θα ξεμπλοκαριστεί».
Δεν μπορεί να υποστηριχτεί βάσιμα πως η πρόσληψη δημοτικών αστυνόμων και η δημιουργία υποδομών εκπαίδευσής τους σχετίζεται με την ανάκαμψη από την ύφεση που επέφερε η πανδημία και τη δημιουργία προοπτικών εξωστρεφούς ανάπτυξης. Είναι θλιβερό να παρατηρούμε ότι κυβέρνηση και ΚΕΔΕ είναι προσκολλημένοι σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες. Είναι προφανές πως για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος η οικονομική πολιτική είναι μέσο εκμετάλλευσης για πολιτικούς στόχους, όπως λέει και ο Κώστας Σημίτης. Η μικροπολιτική και η ψηφοθηρία δεν μπορεί να απαλλάξουν την χώρα από την χαμηλή παραγωγικότητα και την εσωστρέφεια, όπως είναι ο στόχος της Έκθεσης Πισσαρίδη.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι πολύτιμο και ίσως μοναδικό εργαλείο. Όσες Εκθέσεις ειδικών και να υπάρξουν, αν δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με εκσυγχρονιστικό όραμα και σχέδιο, θα βλέπουμε πόρους και χρόνια να σπαταλούνται.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.