- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021
Προβλέπει βαθύτερη ύφεση για φέτος στο 10,5% - Ανάπτυξη 4,8% το 2021
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2021 - Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Σε ψηφιακή μορφή και μέσα σε ένα κουτάκι που έφερε την ελληνική σημαία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στην Ολομέλεια τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2021, ο οποίος ενσωματώνει προβλέψεις για έκρηξη των μέτρων στήριξης στα 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,9 δισ. φέτος και 7,5 δισ. ευρώ το 2021.
Προβλέπεται βαθύτερη ύφεση, στο 10,5% φέτος και ηπιότερη ανάπτυξη, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2021.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας παραλαμβάνοντας τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε πως η συζήτησή του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν πρωί και απόγευμα την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ενώ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου του 2020 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωσή του.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το άρθρο 123 παρ. 1 του ΚτΒ και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου του 2020 με την ψήφιση του.
Το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 3,9% του ΑΕΠ ή 6,670 δισ. ευρώ μετά από 7,2% φέτος ή 11,760 δισ. ευρώ. Το χρέος γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά κάτω από το 200% του ΑΕΠ, στο 199,6%, έχοντας προηγουμένως εκτοξευτεί στο 208,9% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμένη σχετικά αύξηση της ανεργίας φέτος, στο 18,9% από 17,3% το 2019, και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021. Εισαγωγές και εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν δυναμικά το επόμενο έτος με μεταβολές 16,4% και 22,5% αντίστοιχα μετά από βουτιά 17,4% και 30,3% το 2020.
Επίσης, προβλέπεται εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων κατά 23,2% μετά από κάθετη πτώση 14,3% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα περάσει σε θετικό έδαφος με μεταβολή του εναρμονισμένου κατά 0,6% το 2021 μετά από μέση μείωση 1,1% το 2020.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tόνισε ότι δεν πιστεύει στις λογικές εσωτερικού διχασμού
Ταχύτερες συντάξεις, εξάλειψη γραφειοκρατίας και άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό ιστορικό
«Οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη βρίσκονται υπό βαθιά πίεση», τόνισε ο Γκουτέρες
Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν καθαριστεί και βαφτεί όλοι οι σταθμοί
Σφοδρή κριτική για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 2019-2023
Δύο νέες εγκύκλιοι για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη
Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου
H δέσμευση της εταιρίας για την επόμενη ημέρα
Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη νοσηλεία της συζύγου του στον «Ευαγγελισμό»
Τι αναφέρει το policy paper του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Η είσοδος δύο νέων κομμάτων αλλάζει τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση και πιέζει το ΠΑΣΟΚ
Περιοδεία στο νησί της Κρήτης πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής επανεμφάνισης δεν είναι τελικά όσα λέγονται, αλλά όσα αποφεύγονται επιμελώς
Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την Φιλανδή ομόλογό του
Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αρχικά να χτίσει πάνω στην Αριστερά
Στο «Attica Green Expo 2026» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως ως άλλος Σαούλ είδε το φως οδηγημένος από την ίδια την κοινωνία
Τι είδαμε στην ιδρυτική εκδήλωση με φόντο την Ακρόπολη: Το ακροατήριο κι ένα ακρωνύμιο που έπιασε τους περισσότερους απροετοίμαστους
Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το νέο κόμμα
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν εντός της ημέρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.