Πολιτικη & Οικονομια

«17 Νοέμβρη» και lockdown: Σκληρή «γραμμή» - τι περιμένει η ΕΛΑΣ

Ουδείς αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να περνά ο πλανήτης αυτήν τη διαβολεμένη κατάρα του covid-19

Κώστας Κυριακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το παιχνίδι στις πλάτες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ο δύσκολος συνδυασμός επετείου του Πολυτεχνείου και πανδημίας κορωνοϊού.

Η ούτως ή άλλως μελαγχολική εικόνα της πόλης, το μεσημέρι της Παρασκευής, φορτώθηκε και με τις εικόνες των αστυνομικών λεωφορείων να ξεφορτώνουν ΜΑΤ στην Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο. Η βαριά ησυχία του lockdown έσπαγε από τις κοφτές, υπηρεσιακές φωνές των ασυρμάτων μαζί με τα ρυθμικά «μπιπ, μπιπ». Και τα site άρχισαν να στέλνουν push notifications: «Αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο», «Τα ΜΑΤ εκκενώνουν το Πολυτεχνείο» και άλλους έκτακτους τίτλους που, όμως, ήταν απολύτως αναμενόμενοι.

Το πράγμα άρχιζε να φαίνεται από τη Βουλή, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης όταν άρχισαν να ξετυλίγονται διάφορα σενάρια για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Η ορθόδοξα αγωνιστική προσέγγιση του Δημήτρη Κουτσούμπα που είδε στην απαγόρευση της επετείου ένα σημαντικό, ίσως και συμπαντικό, πλήγμα στο DNA του ΚΚΕ. Και ακολούθησε η αριστοκρατικά αγωνιστική προσέγγιση του Γιάνη Βαρουφάκη που προσκάλεσε τα ΜΑΤ να τον δείρουν. Προφανώς και στον πιθανό ξυλοδαρμό του να είδε μια ακόμα ευκαιρία αναβίωσης της χαμένης δημοσιότητας.

Και ενώ φάνηκε ότι ουδείς αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να περνά ο πλανήτης αυτήν τη διαβολεμένη κατάρα του covid-19, μπροστά στην αξία των θεμέλιων λίθων και μύθων της μεταπολίτευσης, το παιχνίδι πήγε στις πλάτες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  Ο ίδιος, το πρωί της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου εξέδωσε ανακοίνωση στο πνεύμα που είχε κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής. Στο πνεύμα, δηλαδή, «κανείς δεν εξαιρείται από τον νόμο». Τι είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης; Το αυτονόητο για κάποιους. Για κάποιους άλλους εκστόμισε προκλήσεις.

«Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω. (…) Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού.Απευθύνω έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες.Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό.Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη. Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών».

Τα όργανα άρχισαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής όταν δυνάμεις των ΜΑΤ εκκένωσα τους χώρους του Πολυτεχνείου στην Πατησίων από καταληψίες και η πρόσβαση αποκλείστηκε. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο κτίριο της ΓΑΔΑ στην Αλεξάνδρας είχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ηχήσει οι συναγερμοί τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν βάλει κάτω τα δεδομένα και ανέλυαν την κατάσταση. Το συμπέρασμα που είχαν καταλήξει ήταν ότι φέτος σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία και την αγορά λόγω του lockdown, ο «εορτασμός» της επετείου του Πολυτεχνείου κρύβει κινδύνους, δεν θα υπόκειται στη γενικότερη κατήφεια και θα  προσφέρει πρώτης τάξεως ευκαιρίες για «μία από τα ίδια».

Αυτές οι πληροφορίες είναι ένας από τους λόγους που ενέτειναν την αστυνομική παρουσία καθώς και την εκκένωση του χώρου ήδη από την Παρασκευή. Στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ, ιδίως στους ορόφους όπου στεγάζονται υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια, οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν είχαν τον τίτλο: «Το Σαββατοκύριακο είναι επικίνδυνο…».Κάποια έμπειρα στελέχη της αστυνομίας έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι οφείλουν πολλά στο lockdownκαθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η ακινησία στην πόλη δεν θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη στις όποιες προετοιμασίες «σκληρών» καταστάσεων στην Πατησίων, γύρω από το Πολυτεχνείο και ότι οι δυνάμεις θα μπορούσαν να κινηθούν με μεγάλη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα χωρίς να εμποδίζονται από την κυκλοφορία αλλά και από τους πολίτες. Αυτό βέβαια, είναι ένα σενάριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εντολές που ήδη έχουν δοθεί προσβλέπουν την άμεση καταστολή κάθε κίνησης γύρω από τον χώρο του Πολυτεχνείου, η οποία θα δημιουργεί την υπόνοια ότι τείνει να εξελιχθεί σε κατάληψη ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Στόχος, λέγεται, είναι να μην αφεθεί ουδεμία «τρύπα» ελεύθερη για τη δημιουργία έκρυθμων καταστάσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο φόβος να σημειωθούν για μία ακόμα φορά οι κλασικές οδομαχίες καθώς οι συνθήκες των lockdown μπορεί να θεωρηθούν ότι διευκολύνουν τη δημιουργία «θεάτρων συγκρούσεων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Το δεδομένο είναι ότι οι εντολές της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι σαφείς: Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο Πολυτεχνείο, δεν θα επιτραπεί ούτε η συγκέντρωση, όπως δεν επιτρέπεται και καμία άλλη και η ΕΛ.ΑΣ. θα παρεμβαίνει χωρίς καθυστέρηση. Δεν έλλειπαν, βέβαια, και κάποιοι άλλοι έμπειροι που απλώς έκαναν τον σταυρό τους…