Πολιτικη & Οικονομια

Προς κατάργηση τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών

Πότε αναμένεται να καταργηθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρματα
Κέρματα © Jonathan Brinkhorst/Unsplash

Σκέψεις να καταργηθούν τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών - Η κυκλοφορία του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται ως «δραστηριότητα που προκαλεί χασούρα στα κράτη μέλη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνά την ονομαστική τους αξία.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών.

Μεταξύ των χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.

Στο τέλος του 2021 αναμένεται να αποφασίσει η Κομισιόν εάν τελικά θα καταργηθούν τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ