Πολιτικη & Οικονομια

Μηταράκης για Καμένα Βούρλα: «Είναι απόβλητα τα παιδιά;»

Κλείνουν 67 ξενοδοχεία-δομές φιλοξενίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα © EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Νότης Μηταράκης διερωτήθηκε αν είναι απόβλητα τα παιδιά που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο φιλοξενίας στα Καμένα Βούρλα, σχολιάζοντας αντιδράσεις των κατοίκων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σχολίασε τις αντιδράσεις κατοίκων στα Καμένα Βούρλα ενάντια στην προσωρινή φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής και διερωτήθηκε: «Είναι απόβλητα τα παιδιά;».

«Άλλες χώρες της ΕΕ, ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια, δέχθηκαν να μετεγκατασταθούν στις χώρες τους 740 παιδιά απ’ όλες τις δομές των νησιών, για πρώτη φόρα δεν θα υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στις δομές. Σε όλη τη χώρα υπήρξε θετική αντίδραση για τα παιδιά που φεύγουν, μένουν μέχρι να ολοκληρώσουν τις γραπτές διαδικασίες. 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη πτήση φεύγει» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.  

Όπως εξήγησε, όταν ρωτηθήκαν στα Καμένα Βούρλα τι θα έκαναν αν ήξεραν ότι θα έρθουν ανήλικοι, είχαν πει «θα είχαμε κλείσει το δρόμο πριν έρθετε». «Θα μας είχε ζητήσει κανείς να ενημερώσουμε, αν φέρναμε 30 παιδιά από το ορφανοτροφείο Πειραιά; Είναι απόβλητα τα παιδιά;» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσουν 67 ξενοδοχεία - δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. «32 δομές αρκούν… Θα καταργήσουμε όλα τα ξενοδοχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου, επειδή οι ροές είναι πολύ μειωμένες το 2020 και οι υπηρεσίες ασύλου δουλεύουν με διπλάσια ταχύτητα» εξήγησε. 

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι την τελευταία δεκαετία στην Αθήνα υπάρχουν 130.000 νόμιμοι μετανάστες. Σημείωσε παράλληλα ότι στη δομή στο Καρά Τεπέ βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Όπως ανέφερε εξάλλου, οι πρόσφυγες που φεύγουν από τα νησιά στο μεσοδιάστημα πήγαιναν στην πλατεία Βικτωρίας, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα για προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχεία μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ η άλλη λύση είναι η δημιουργία δομής προσωρινής διαμονής προσφύγων στον Ελαιώνα, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται συζήτηση με τον Κώστα Μπακογιάννη. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ