Πολιτικη & Οικονομια

Νικόλας Γιατρομανωλάκης

«Παραμένουμε νηφάλιοι και ήρεμοι»

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 482
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67982-151088.jpg

Συνέντευξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Athens Voice.

Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

Πώς είναι να είσαι και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Αναγκαστικά ένα από τα δύο το ρίχνεις, εν προκειμένω το δεύτερο. Με εξαίρεση ένα γρήγορο ταξίδι στην Κρήτη και κάποιες συναντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο με τις πολιτικές ομάδες, δεν έχω βγει από το γραφείο και πολύ. Πήγα μια μέρα και μοίρασα φυλλάδια του Ποταμιού στη λαϊκή, δεν το είχα ξανακάνει, έμαθα διάφορα.

Πόσα ξοδεύετε για την προεκλογική εκστρατεία;

Ελάχιστα. Τα βίντεο για την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών και τα σποτάκια για την αποχή που έπαιξαν στην Eurovision τα κάναμε στον υπολογιστή μου. Τώρα γυρίζουμε δύο άλλα σποτ με εθελοντές και χρησιμοποιούμε το σπίτι μου για το γύρισμα.

Ποια είναι η επικοινωνιακή στρατηγική του Ποταμιού;

Αποφεύγουμε οτιδήποτε πομπώδες και σοβαροφανές και επιμένουμε στην ουσία. Απέναντι στις κραυγές παραμένουμε νηφάλιοι και ήρεμοι, από την καμπάνια μας μέχρι τη συμπεριφορά των εκπροσώπων μας σε τηλεοπτικά πάνελ για παράδειγμα. Και σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, παρουσιάζουμε συγκεκριμένες θέσεις. Είμαστε από τους πρώτους που μιλήσαμε κατά του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση και δημοσιονομική υπευθυνότητα, έχουμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ποιο είναι το σοβαρότερο επικοινωνιακό ζήτημα που αντιμετωπίζετε;

Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Για την ακρίβεια, πλούσιοι, συστημικοί ελέφαντες, όπως μας προσάπτουν αντισυστημικοί πολιτικοί που μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα ή έχουν διατελέσει βουλευτές περίπου από τότε που γεννήθηκα, με αντισυστημικά πόθεν έσχες του μισού εκατομμυρίου ευρώ και άνω. Έχουμε καεί ως λαός τόσο άσχημα, που μας είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάτι μπορεί να είναι στα αλήθεια διαφορετικό και κυρίως καθαρό. Έτσι η πρώτη αντίδραση είναι να το απορρίψουμε. Όμως επιμείναμε, και ευτυχώς φαίνεται ότι αυτό αλλάζει.

Πώς θα συνόψιζες το πρόβλημα της Ελλάδας;

Τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε είναι πολύ βαθιά. Η οικονομική διάσταση της κρίσης είναι αυτή που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα γιατί μας ξεβόλεψε, αλλά πρωτίστως πρόκειται για μια κρίση πολιτική και ένα μεγάλο έλλειμμα παιδείας που μας οδήγησαν εδώ. Απλώς όσο υπήρχε χρήμα, μπορούσαμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Και της Ευρώπης;

Όπως και στην Ελλάδα, οι θεσμοί και οι πολιτικοί είναι αποκομμένοι από τους πολίτες. Υπάρχει σοβαρό δημοκρατικό αλλά και επικοινωνιακό έλλειμμα, γραφειοκρατία, ατολμία και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Τι έμαθες στο Πάντειο, τι έμαθες στο Harvard και τι έμαθες στη δουλειά;

Στο Πάντειο έμαθα ότι δεν μπορώ να βασίζομαι σε κανέναν άλλο για το οτιδήποτε, ούτε καν για την εκπαίδευσή μου. Θυμάμαι να μας βάζουν να αποστηθίζουμε άρθρα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τις εξετάσεις. Έτσι κινητοποιήθηκα και ξεκίνησα να δουλεύω παράλληλα σε ένα ερευνητικό κέντρο για να καλύψω τη γνώση που δεν έπαιρνα από το πανεπιστήμιο και να μη χάσω την κριτική μου ικανότητα. Στο Harvard εξοικειώθηκα με μια μεθοδολογία που μου επιτρέπει να ερευνώ, να επεξεργάζομαι, να αναλύω και να διαχειρίζομαι ζητήματα δημόσιας διοίκησης. Στη δουλειά έμαθα να είμαι πειθαρχημένος, υπεύθυνος, συνεργατικός και να επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι δημιουργικός. Επίσης έμαθα ότι μπορείς να κάνεις πολλά ακόμα και με λίγους πόρους.

Πώς είναι να είσαι ένας από τους ελάχιστους ανοιχτά γκέι Έλληνες υποψήφιους ευρωβουλευτές;

Το να το κρύψω θα ήταν αφενός σαν να υπονοώ ότι είναι κάτι κακό και επιλήψιμο, και αφετέρου υποκριτικό. Όταν αποφάσισα να μπω στην ιστορία της πολιτικής υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα το κάνω με τους δικούς μου όρους, με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια, δεν θα είχε νόημα αλλιώς. Θα μου στερήσει ψήφους; Θα φανεί. Πιστεύω πάντως ότι μπορώ να εκπροσωπήσω με απόλυτη επάρκεια τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τι θα ψηφίσεις στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές;

Το Ποτάμι δεν δίνει κατευθυντήριες γραμμές, ψηφίζουμε κατά βούληση. Έχω επιλέξει να ψηφίσω Καμίνη στην Αθήνα, με την ελπίδα ότι η δεύτερη θητεία του θα είναι καλύτερη από την πρώτη, δεν έχει πια καμία δικαιολογία. Για την περιφέρεια σκεφτόμουν να ψηφίσω Δούρου, κυρίως γιατί ήθελα να δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει πολιτική στην πράξη ώστε να αξιολογηθεί, αλλά όταν είδα πως ρύπανε όλη την Αττική με αφίσες σε κάθε στύλο άλλαξα γνώμη γιατί έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, κι έτσι παραμένω αναποφάσιστος.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος το Ποτάμι;

Μετά από όλα όσα περάσαμε, επιβάλλεται να αλλάξει η νοοτροπία μας, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να το συνειδητοποιήσουμε; Το Ποτάμι αφενός εκφράζει αυτή τη νέα πολιτική προσέγγιση, μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, και αφετέρου αποτελεί μια πολύ σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική με συγκεκριμένες προτάσεις και ικανότατους, καθαρούς ανθρώπους.

Εσένα γιατί να σε ψηφίσει κάποιος;

Γιατί είμαι αυτό που βλέπει κανείς, δεν κρύβω πράγματα και αψηφώ το πολιτικό κόστος. Γιατί ξέρω να δουλεύω πολύ, με πολλούς και να επιδιώκω απτά αποτελέσματα. Και γιατί αισθάνομαι εξίσου άνετα με ένα νομοσχέδιο, έναν ισολογισμό, ένα business plan και μια επιστημονική έρευνα, αλλά η προσέγγισή μου είναι πρωτίστως πολιτική και όχι απλώς τεχνοκρατική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ