Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 10-16.09.2020

6+12 (καινούρια και μεταχειρισμένα) πολεμικά αεροσκάφη Rafale θα προμηθευτεί η ελληνική πολεμική αεροπορία

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 753
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολεμικά αεροσκάφη Rafale θα προμηθευτεί η ελληνική πολεμική αεροπορία

Τα νέα της εβδομάδας, 10-16 Σεπτεμβρίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

6+12 (καινούρια και μεταχειρισμένα) πολεμικά αεροσκάφη Rafale θα προμηθευτεί η ελληνική πολεμική αεροπορία, όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. «Πολύ θυμωμένη» δήλωσε για το γεγονός η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «μαμούθ». Για την ιστορία, τα 10 χρόνια «μνημονίων» και το συνακόλουθο μορατόριουμ στους εξοπλισμούς, άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων με τη γείτονα.

15.000 προσλήψεις στον στρατό εξήγγειλε επίσης ο πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι δεν γίνονται σε προεκλογική περίοδο είναι μεν ασυνήθιστο αλλά μπορεί να ερμηνευθεί από την αντιπολίτευση ως έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε εκείνοι που με θέρμη υποστήριζαν ότι «θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο».

4 επιπλέον φρεγάτες σχεδιάζει να προμηθευτεί η Ελλάδα. Αρχικά έπαιζαν μόνο οι Γάλλοι αλλά στη συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία. Η διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε προηγούμενο από τη διπλωματία των εξοπλισμών, οπότε η διαπραγμάτευση γίνεται με διαφορετικούς όρους.

143.86 εκατομμύρια χιλιόμετρα απέχει η Αφροδίτη από τη Γη οπότε αν επιβεβαιωθούν οι έρευνες του πανεπιστημίου του Cardiff για ύπαρξη ζωής στον πλανήτη, οι εξωγήινοι θα είναι αρκούντως μακριά.

464 βαθμοί Κελσίου είναι η μέση θερμοκρασία στο έδαφος της Αφροδίτης. Στα σύννεφα που την περιβάλλουν, ωστόσο, η θερμοκρασία είναι 30 βαθμοί Κελσίου, οπότε η ύπαρξη ζωής είναι πιθανότερη.

18 ετών θα πρέπει να πηγαίνουν άπαντες φαντάροι, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο είναι μεν φιλόδοξο, πλην όμως δυσαρεστεί πολλούς Έλληνες γονείς. Άσε που ψηφίζουν και οι δεκαεπτάχρονοι. Γι’ αυτό και παραμένει σχέδιο.

1-0 κέρδισε το Σάββατο ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ και στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας.

28 Κύπελλα Ελλάδος έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός και βρίσκεται πρώτος στη σχετική λίστα.

9 από τα 28 τα έχει κερδίσει στην ιστορική έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

50 μόλις θεατές είχε το Σάββατο στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός. Ελέω κορωνοϊού, αποφύγαμε τις τριτοκοσμικές εικόνες «παραγόντων» και «παρατρεχάμενων» που στοιβάζονταν μέσα στη ζέστη και διαγκωνίζονταν για το ποιος θα έχει «πρώτο τραπέζι πίστα» στην ομιλία του εκάστοτε «μεγάλου».

85η θα ήταν η φετινή ΔΕΘ αν είχε πραγματοποιηθεί. Ελέω κορωνοϊού και πάλι γλιτώσαμε τα δεκάδες περίπτερα Υπουργείων και δημόσιων οργανισμών, τα οποία μόνο στόχο έχουν να κρατήσουν ζωντανό έναν θεσμό με μόνο στόχο την τόνωση του ηθικού όσων αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη «συμπρωτεύουσα».

800 πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σάββατο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έως και το βράδυ της Δευτέρας. Οι υπόλοιποι –σχεδόν 12 χιλιάδες– είτε αρνούνται να εγκατασταθούν στη δομή, είτε εμποδίζονται από ομάδες μεταναστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

12x22+-1 εκ. ήταν η προδιαγραφή για τη διάσταση της μάσκας για παιδιά άνω των 12 ετών, η οποία διενεμήθη στα σχολεία, προκαλώντας οργή αλλά και άφθονο γέλιο με την ανικανότητα  του δημοσίου να διαχειριστεί κάτι τόσο απλό. Οι μάσκες που μοιράστηκαν ήταν τόσο μεγάλες, ώστε χωρούν όχι μόνο ένα φτηνιάρικο τσιπ αλλά ολόκληρο σέρβερ.

40,1% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ σύμφωνα με έρευνα της Μarc για το «Πρώτο Θέμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δημοσκοπικά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Στο 19,8%.

59,6% κρίνουν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και 35% αρνητικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 43,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν επίσης θετικά τους χειρισμούς Μητσοτάκη για το θέμα. Στο δε ΚΙΝΑΛ το ποσοστό εκτινάσσεται στο 74,3%.

70% χαμηλότερος θα είναι φέτος μεσοσταθμικά ο τζίρος των ξενοδοχείων σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου.

60% ήταν τον Αύγουστο, η βουτιά στις αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

74,5% μειωμένοι ήταν και οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

3 ημέρες κράτησαν τα πανηγύρια των covidiots για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών από την AstraZeneca. Το Σάββατο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε το πράσινο φως για τη συνέχιση της έρευνας.

26,9% των συμπολιτών μας, πάντως, απάντησε στην έρευνα της Marc ότι δεν θα εμβολιαστεί, ενώ ένα επιπλέον 28,55% δηλώνει ότι δεν ξέρει/έχει επιφυλάξεις.

28,5% διαφωνεί με τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

40% των περιστατικών μετάδοσης του κορωνοϊού συμβαίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με μελέτη καθηγητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

35% επιπλέον συμβαίνει κατά την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη. Η πληροφορία ότι αν χοροπηδάς πάνω σε μάσκες διώχνεις τον ιό μακριά, δεν περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έχουν ήδη καλυφθεί, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Νίκο Σύψα.

26 ακριτικά νησιά επωφελούνται από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται κυρίως για ακριτικά νησιά και το σύνολο των κατοίκων που επωφελούνται είναι 10.000. Ο Σύριζα θεώρησε ελλιπές το μέτρο. Λογικό καθώς «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος που δεν διορθώνεται, καταργείται».

48% περίπου κάθε επένδυσης για ψηφιακό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία έτη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «υπεραπόσβεση».

100.000 νέες θέσεις εργασίας θα επιδοτηθούν από το κράτος το επόμενο εξάμηνο. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του.

16% των νέων στη Σουηδία παίρνει χαρτζιλίκι σε μετρητά, σύμφωνα με το Bloomberg καθώς στη σκανδιναβική χώρα τα νομίσματα είναι είδος προς εξαφάνιση.

1% του ΑΕΠ της Σουηδίας αντιπροσωπεύουν τα μετρητά. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 8% και στην Ευρωζώνη 10%.

73% των πληρωμών με κάρτα γίνεται ανέπαφα, καταγράφοντας επιπλέον αύξηση σε σχέση με πριν την πανδημία οπότε ήταν 63%


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Δημήτρης Παπαδημούλης
«Αθήνα, σπίτι για όλους, χωρίς διακρίσεις! #athenspride», έγραψε ο ευρωβουλευτής στο Twitter.  Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν. Είτε ο σπιτονοικοκύρης σύντροφος θεώρησε ότι με το hashtag που χρησιμοποίησε δεν άφηνε περιθώρια για περίεργους συνειρμούς, είτε απλώς μας τρολάρει από την ασφάλεια του ηθικού πλεονεκτήματος. Για να μιλήσουμε στη γλώσσα του, τη γλώσσα της Monopoly, οφείλουμε να του επισημάνουμε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί».

Απόστολος Γκλέτσος
«Είμαι “κλινικά αριστερός”, εμπνέομαι από τον Αλέξη Τσίπρα και συμπαθώ τον Κώστα Καραμανλή» είπε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» και διάσημος ψήστης ψαριών. Τώρα ο ηθοποιός βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς θέλει να τιμήσει τον ηγέτη του κόμματος αλλά και τις ιστορικές αναφορές του χώρου. Έτσι είπε έναν καλό λόγο για το παρελθόν και τον Κώστα Καραμανλή αλλά επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα «ανέβασε» και τον Κώστα Μπακογιάννη, για τον οποίο είπε ότι «είναι μια κατηγορία μόνος του». Παλαιότερα βεβαίως είχε πει για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων ότι «αν τον διορίσει αλλού η μαμά του, δεν ξέρω. Είναι τελειωμένος». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ