Πολιτικη & Οικονομια

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για ενοίκια & μερίσματα του 2020

Για ποιους ισχύει η κατάργηση της εισφοράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας © Eurokinissi/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2020 για ενοίκια και μερίσματα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2020 από μερίσματα, αλλά και ενοίκια

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο οι επιχειρήσεις και προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική ευελιξία δε σημαίνει και δημοσιονομική χαλαρότητα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η κατάργηση της εισφοράς για το 2021 αφορά μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι φέτος οι επιχειρήσεις  θα πληρώσουν φόρο εισοδηματος 1,5 δισ ευρώ απο 3,5 δισ  πέρυσι, μετά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29 στο 24% και την μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου.

Μάλιστα, σε ερώτηση τι θα γίνει μετά το 2021 επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια  

Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ο κ Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι θα αφορά 26 μικρά ακριτικά νησιά.

Για τα εξοπλιστικά, σημείωσε, ότι είμαστε σε θέση να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια αυτά θα καταβληθούν τα επόμενα 5-7 έτη.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ, τα οποία πριν την υγειονομική κρίση ήταν 37,5 δισ.

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει γιατί από τον Ιούλιο του 19 έχουμε βγει 6 φορές στις αγορές και έχουμε αντλήσει 14 δισ. ευρώ. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή έκανε γνωστό ότι θα δοθούν τελικά 4 δισ. ευρώ και όχι τρία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ