Πολιτικη & Οικονομια

Big Brother: Όλα έδειχναν πως ο εκτροχιασμός είναι ζήτημα χρόνου

Τηλεοπτικές παραγωγές αυτού του είδους επενδύουν στα πρωτόγονα ανακλαστικά των τηλεθεατών

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
big_brother_logo_-_copy.jpg

Το σχόλιο παίχτη του ριάλιτι παιχνιδιού Βig Brother περί βιασμού στο live streaming προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις

Ήταν απολύτως αναμενόμενο. Η σύνθεση της ομάδας, η «γραμμή» που ακολουθούσε η παραγωγή, η νοοτροπία των πρωταγωνιστών στην παρουσίαση του «Big Brother», όλα έδειχναν πως ο εκτροχιασμός είναι ζήτημα χρόνου. Συνέβη σχεδόν αμέσως. Ένας από εκείνα τα ντεμέκ αντράκια (πονάνε τα παλικάρια ωρέ;) σε μία κουβέντα με συμπαίκτες του για σεξουαλικά ζητήματα (την τύφλα τους), εκστόμισε την εμετική ατάκα σύμβολο κάθε βλάκα «μάτσο» σε αυτή την κοινωνία, και όχι μόνο στην ελληνική για να εξηγούμεθα. Είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος αυτού του άρρωστου κόσμου των προβληματικών επιβητόρων: «Να πάω κάθε μέρα σε μία να αδειάζω το πακέτο μου, αλλιώς έχει βιασμό».

Είπαμε, ήταν ζήτημα χρόνου να ακουστούν τέτοιες χοντράδες. Εκ των υστέρων η παραγωγή απέβαλε τον παίκτη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς αλλά κανείς δεν πρόκειται να μας πείσει πως αυτές οι συμπεριφορές δεν ήταν «καλοδεχούμενες» από την παραγωγή στο όνομα της τηλεθέασης. Το πράγμα άρχισε να «τσούζει» από τη στιγμή που κάποιοι χορηγοί αποφάσισαν να αποτραβηχτούν. Εκεί η διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού προφανώς αναγκάστηκε να ξανασκεφτεί το πράγμα διότι ως γνωστόν το χρήμα ουδείς το σνομπάρει.

Το πρόβλημα βέβαια είναι γενικότερο, βαθύτερο, και τα ερωτήματα θα παραμείνουν αναπάντητα διότι έτσι το θέλει η παγκόσμια τηλεοπτική παραγωγή, από το FOX έως τους μιμητές του στην Ελλάδα και αλλού. Τηλεοπτικές παραγωγές αυτού του είδους επενδύουν πάνω στα πρωτόγονα, ξενοφοβικά, ομοφοβικά, σεξιστικά ανακλαστικά των τηλεθεατών που παρακολουθούν τα live stream. Σε αυτούς απευθύνεται το Big Brother και ο κάθε παρουσιαστής του και το κάθε «μικρούτσικο» ανθρωπάκι που βγάζει μεροκάματο από αυτού του είδους τηλεοπτικές παραγωγές.

Η ζωή ήταν πλουσιοπάροχα γαλαντόμα αφού επέτρεψε στους τυχερούς αυτού του κόσμου να αγαπήσουν και να ζήσουν όμορφα με τη σύντροφό τους, να αποκτήσουν θυγατέρες, να αποκτήσουν και εγγόνες. Είναι από ανυπόφορο ως προσβλητικό για αυτούς τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της τύχης τους, να αντιμετωπίζουν αυτή την επαίσχυντη, προκλητική, επιθετικότητα κάποιων ιδιωτικών τηλεοπτικών παραγωγών και των συντελεστών τους.

Η αποβολή του παίκτη από την Κρήτη, η παρουσία του οποίου προσβάλλει τους Κρητικούς και την ιστορία του νησιού, δεν είναι αρκετή, όπως δεν είναι αρκετή και η συγγνώμη της παραγωγής και του σταθμού. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το έλλειμμα αισθητικής, πολιτισμού, κοινωνικής ευσυνειδησίας και επαρκών ψυχικών προδιαγραφών. Το ΕΣΡ είναι απολύτως υπόλογο. Έναντι τέτοιων τηλεοπτικών συμπεριφορών κάθε πολίτης που θίγεται έχει νομικό συμφέρον να στραφεί κατά της παραγωγής, του τηλεοπτικού σταθμού και των ιδιοκτητών του, αλλά και κατά ενός εκάστου των συντελεστών με νόμιμα μέσα. Είναι καιρός να προωθηθούν πλέον συλλογικές αντιδράσεις προοδευτικών πολιτών. Δεν θα συνασπίζονται σε αυτή την κοινωνία μόνον οι «ψεκασμένοι» και οι άθλιοι που τους καθοδηγούν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ