Πολιτικη & Οικονομια

Ν. Παναγιωτόπουλος για ΝΑΤΟ: Δεν βοηθά η πολιτική ίσων αποστάσεων

Όλα όσα ειπώθηκαν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο - Το τετ α τετ με τον Γενς Στόλτενμπεργκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Παναγιωτόπουλος © EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Παναγιωτόπουλος σε Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για την Ελλάδα - Τι είπε στους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ.

Στις προκλήσεις από την Τουρκία που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση αναφέρθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ το ίδιο έγινε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και τόνισε ότι η εν γένει «αναθεωρητική» στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.  

Παράλληλα, κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ανέδειξε το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος σε άτυπη σύνοδο υπουργών Άμυνας ΕΕ: «Η επιθετικότητα της Τουρκίας αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος»

Όπως τόνισε σχετικά σε δήλωση του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ: «Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».

«Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή. Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο Βερολίνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος - Η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε παράλληλα ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχε χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ © EUROKINISSI

Επίσης, είχε τετ α τετ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο τόνισε ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ