Πολιτικη & Οικονομια

Χρήστος Τεντόμας

«Οι νέοι δεν αδιαφορούν για την πολιτική, αδιαφορούν για την υποκρισία»

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 481
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67375-149888.jpg

Ο Χρήστος Τεντόμας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Ά. Σπηλιωτόπουλου σε μια συνέντευξη στην Athens Voice.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Ά. Σπηλιωτόπουλου

Εκλέγεστε χρόνια στον Δήμο της Αθήνας, με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι επιλέγουν οι δημότες τους δημοτικούς συμβούλους;

Θεωρώ ότι στηρίζουν κάποιον που μπορεί να είναι αποτελεσματικός, να έχει τη διάθεση και την υπομονή να ακούει για τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες, την επιμονή και την ικανότητα που θα τον οδηγήσει στη λύση τους, και την κουλτούρα του «ομαδικού παίχτη», γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η δουλειά στο δήμο απαιτεί ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Βέβαια σε μια πόλη του μεγέθους της Αθήνας, είναι δύσκολο για τον ψηφοφόρο να γνωρίζει αν οι υποψήφιοι διαθέτουν αυτά τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για την εκλογή τους, αλλά πάντα διακρίνει το πολιτικό στίγμα και τη φιλοσοφία τους.

Τι έχετε κάνει για τους νέους ως δημοτικός σύμβουλος;

Θα αναδιατυπώσω την ερώτησή σας και θα σας πω τι έχω κάνει με τους νέους ως δημοτικός σύμβουλος. Την περίοδο που ήμουν αντιδήμαρχος Καθαριότητας εφαρμόστηκε η ανακύκλωση ως επίσημο πρόγραμμα στο δήμο, με την εγκατάσταση για πρώτη φορά των μπλε κάδων, όμως μόνο με την καθοριστική συμμετοχή των νέων στα σχολεία, στις γειτονιές, στις επιχειρήσεις και σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, καταφέραμε να την προωθήσουμε και να την καθιερώσουμε. Είχα πάλι τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ με τους νέους στο πρόγραμμα «Σχολεία πάμε Αθήνα», για πάνω από τρία χρόνια, ένα σύνθετο διαδραστικό πρόγραμμα με στόχο τόσο τη γνωριμία των μαθητών με την πόλη τους και τον πολιτισμό της όσο και την παρουσίαση στην πόλη, όλων των δραστηριοτήτων πολιτιστικών και αθλητικών των μαθητών στα σχολεία.

Πώς ερμηνεύετε την αδιαφορία των νέων για την πολιτική;

Δεν θεωρώ ότι οι νέοι μας αδιαφορούν για την πολιτική. Πιστεύω ότι αδιαφορούν για τα ψέματα, την υποκρισία και την αδιαφάνεια. Απαιτούν συμμετοχή και συνεργασία, έλεγχο και αποτελεσματικότητα, πράξεις και όχι λόγια. Και αυτή η απαίτησή τους εκφράζεται ενίοτε και με την αποχή.Αν αφήσουμε πίσω τις παλαιοκομματικές πρακτικές και μείνουμε σταθερά επικεντρωμένοι στα ουσιαστικά, θα έχουμε τους νέους μαζί μας, όχι μόνο στην κάλπη αλλά κυρίως μετά τις εκλογές, συνδημιουργούς μιας νέας Αθήνας.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;

Είμαι γέννημα-θρέμμα της Αθήνας και μάλιστα μιας γειτονιάς που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σημαντικό βαθμό εγκατάλειψης. Ζω, περπατώ, εργάζομαι στην πόλη, γνωρίζω τον παλμό της. Όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει πώς λειτουργεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως ότι λειτουργεί αποτελεσματικά όταν επιλύονται τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Αυτός άλλωστε πιστεύω ήταν ένας από τους λόγους που διαχρονικά οι δήμαρχοι της πόλης μου εμπιστεύτηκαν κρίσιμους τομείς διαχείρισής της. Για παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω ποτέ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν ως αντιδήμαρχος καθαριότητας μαζί με τους συνεργάτες μου είχαμε πετύχει να είναι η Αθήνα καθαρή, λαμβάνοντας τα εύσημα των ξένων ηγετών και επισκεπτών.

Πείτε μου ένα λάθος που έχετε κάνει.

Όποιος δουλεύει κάνει λάθη, και όπως αντιλαμβάνεστε έχω κάνει και γω πολλά, που όμως με βοήθησαν σημαντικά να βελτιώσω τις αδυναμίες μου και διαμόρφωσαν τη στάση και την πορεία μου στο δημόσιο βίο. Σε προσωπικό επίπεδο ένα βασικό λάθος που έχω κάνει, είναι ότι μου πήρε αρκετό χρόνο για να βρω την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην ενασχόληση με τα κοινά και του χρόνου για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Αθήνα;

H Aθήνα Κέντρο Πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να εκτιμώ την αξία της καθαριότητας και της ασφάλειας για την καθημερινότητα της ζωής του Αθηναίου, όπως και την οικονομική υπεραξία της αύξησης του τουρισμού, αλλά πιστεύω ότι αυτή πόλη μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει σημείο αναφοράς και συνάντησης των γραμμάτων, των τεχνών και ευρύτερα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο. Για μένα Αθήνα και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.