Πολιτικη & Οικονομια

Ρένα Δούρου

Στο Β' γύρο κριτήριο θα είναι η συμμετοχή δημοκρατών υποψηφίων

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 481
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67360-149865.jpg

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου, υποψήφιας περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Athens Voice.

Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά για τις προτεραιότητές της, για το τι θα έκανε διαφορετικά από τον Γ. Σγουρό, για τις δημοσκοπήσεις, για το μνημόνιο.

Εχετε πει ότι η εκλογή σας στην Περιφέρεια Αττικής θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το λεκανοπέδιο. Δώστε μας συγκεκριμένα παραδείγματα, πράγματα που θα κάνετε, που θα σας διαφοροποιούν από την προηγούμενη ηγεσία και θα δίνουν το στίγμα μιας αριστερής διοίκησης.

Από τους πολίτες, με τους πολίτες, για τους πολίτες. Είναι ο αδιαπραγμάτευτος οδηγός μας και ο πήχης που θα μας κρίνει. Μόνο με την ενεργοποίησή τους μπορούμε να τα καταφέρουμε, είναι πολύ η δουλειά που πρέπει να γίνει, μεγάλες οι αλλαγές, σκληρά και παγιωμένα τα συμφέροντα με τα οποία θα συγκρουστούμε. Σε άμεσο επίπεδο, η πραγματικότητα μας επιβάλλει τις ανάγκες της. Η ανθρωπιστική κρίση και ο διαχωρισμός της Αττικής σε μέρη με σύγχρονες υποδομές και σε περιοχές για χρόνια εγκαταλελειμμένες. Επείγοντα χαρακτήρα έχει η κάλυψη των πρώτων, των αναγκών επιβίωσης όσων υποφέρουν περισσότερο σε τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι άμεσες κοινωνικές παρεμβάσεις. Θα αξιοποιήσουμε ακόμη κάθε δυνατότητα που έχει η Περιφέρεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δημιουργία νέων, μόνιμων θέσεων εργασίας. Τέλος, η δημιουργία βασικών υποδομών, όπως, π.χ. αποχετευτικό σύστημα παντού και ενιαίος και αποτελεσματικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός οφείλουν να είναι τα πρώτα μας βήματα.

Η ανεργία, σύμφωνα με το πρόγραμμά σας, θα αποτελέσει προτεραιότητά σας. Έχετε να μας δώσετε ένα συγκεκριμένο πλάνο, μια μελέτη, που να λέει ότι τόσοι άνθρωποι θα απορροφηθούν στον τάδε τομέα, σε πέντε ή σε δέκα μήνες, για παράδειγμα;

Δεν είμαστε θαυματοποιοί με μαγικά ραβδιά και σ’ ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν θα δώσουμε κενές υποσχέσεις. Οι δράσεις της Περιφέρειας είναι κυρίως συμπληρωματικές. Σε συνδυασμό με κομβικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική μπορούν να προσφέρουν πολλά, αλλά αν συνεχιστούν οι σημερινές αδιέξοδες εμμονές, ανάκαμψη δεν θα υπάρξει.

Με αυτό δεδομένο, στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στη δημιουργία κανονικών θέσεων εργασίας, με κανονικούς μισθούς και πλήρη ασφάλιση. Όχι ελεημοσύνες πεντάμηνων συμβάσεων από διάφορες, ποικίλης προέλευσης, ΜΚΟ. Το 13% του 4ου άξονα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) είναι αφιερωμένο σε αυτή την κατεύθυνση και μας δίνει σημαντικές δυνατότητες με συνδυαστικές δράσεις, υπάρχουν όμως και άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που θα διεκδικήσουμε. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών είναι κυρίαρχη επιδίωξη, σύμφωνα και με τους άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της ανεργίας.

Έχετε κατηγορήσει τον κ. Σγουρό ότι δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν διεκδίκησε, δεν υπερασπίστηκε τους πολίτες της χώρας και της Αττικής. Σε ποια ακριβώς θέματα δεν το έκανε και τι θα κάνατε εσείς στη θέση του, στα αντίστοιχα ζητήματα;

Πρώτα και κύρια δεν θα προχωρούσαμε ποτέ στο σχεδιασμό για τις τέσσερις, φαραωνικού τύπου, νομικά έωλες, κοστοβόρες και περιβαλλοντικά επικίνδυνες, μονάδες καύσης σύμμικτων απορριμμάτων, και θα στηρίζαμε τη διαμαρτυρία ενάντια στις οικονομικά και κοινωνικά παράλογες αυξήσεις στις τιμές αλλά και στους σταθμούς των διοδίων, που μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές σε κατεχόμενες ζώνες με φυλάκια ελέγχου και κάνουν αδύνατες τις καθημερινές μετακινήσεις.

Επιπλέον, όταν η κυβέρνηση μείωσε κατά 67% τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, στραγγαλίζοντας τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα, ο κ. Σγουρός σφύριζε αδιάφορα αντί να πρωτοστατήσει και να οργανώσει την πανελλήνια κινητοποίηση που απαιτούνταν. Τα σχέδια τσιμεντοποίησης του Ελληνικού πέρασαν χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι, διευκόλυνε το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης και παρεμπόδισε με κάθε τρόπο τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ στο περιφερειακό συμβούλιο.

Εμείς σε όλα τα μέτωπα θα στηρίξουμε ανυποχώρητα, με όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτει η Περιφέρεια, και αυτά είναι και αρκετά και επαρκή, το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες. Δεν θα σωρεύσουμε «πλεονάσματα» από ανεκτέλεστα, ήδη προϋπολογισμένα έργα, την ώρα που ο κόσμος πεινάει, και δεν θα «ξεχάσουμε» να υλοποιήσουμε ειλημμένες αποφάσεις για δράσεις κοινωνικής πρόνοιας, όπως η χρηματοδότηση του Δήμου Περάματος με 350.000 ευρώ και οι 500.000 που δεν δόθηκαν στην Εκκλησία για σίτιση απόρων. Πάνω απ’ όλα, θα σχεδιάσουμε τις χρηματοδοτήσεις και τις συνέργιες με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης της Αττικής βάσει των αναγκών των πολιτών και όχι βάσει του ποιος δήμαρχος ανήκει στον κύκλο των «κολλητών» του κ. Σγουρού και ποιος όχι.

Έχετε χαρακτηρίσει σκανδαλώδη τη συμφωνία για το Ελληνικό. Άποψή σας είναι ότι θα πρέπει (έπρεπε) να επενδύσει το κράτος ή ιδιώτης;

Η λύση για εμάς είναι η πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού, δημόσιου και κοινόχρηστου πάρκου. Μια λύση εφικτή, απολύτως εφαρμόσιμη και φθηνή για τα δημόσια ταμεία. Στο σχεδιασμό αυτό προβλέπεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εκμετάλλευση, μέσω συμβάσεων με το Δημόσιο, των εγκαταστάσεων αναψυχής, τουρισμού, εμπορικών εκθέσεων και μικρού τοπικού εμπορίου που θα δημιουργηθούν. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση οικοπέδων ή τμημάτων για δόμηση από ιδιώτες.

Τι εννοούσατε λέγοντας ότι «αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός περιφερειάρχης»;

Ο ΧΥΤΑ Φυλής σε δυο χρόνια «μπουκώνει». Τι κάνουμε; Δεν υπάρχουν ουδέτερα προβλήματα που λύνονται από ακομμάτιστους διαχειριστές. Οι επιλογές όταν διοικείς έχουν πάντα πολιτικό χαρακτήρα. Αξιολογείται διαφορετικά η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ενός κρίσιμου τομέα ή η προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Κυρίαρχα, όμως, ένας αντιμνημονιακός πολιτικός είναι απέναντι στη διαπλοκή και στο κράτος των εργολάβων.

Ο σχεδιασμός που ως σήμερα προωθείται παραβιάζει την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, βάζει σε κίνδυνο ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τριπλασιάζει το οικονομικό κόστος για τους πολίτες, περιλαμβάνει χωροθετήσεις περιβαλλοντικά επικίνδυνες, π.χ. ο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Τελευταία επιχειρείται μια «σικέ» αναθεώρηση με μόνο στόχο να «κλειδώσει» η διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω φαραωνικών εγκαταστάσεων με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, προς όφελος των εργολάβων. Εμείς θέλουμε την εφαρμογή της νομιμότητας: πρόληψη, μείωση απορριμμάτων, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση. Στοχεύουμε έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία θέσεων εργαίας.

Δώστε μας μια εξήγηση που, δημοσκοπικά τουλάχιστον, ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση δεν απέχουν και πολύ, παρά την πολύ υψηλή ανεργία, τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων κ.λπ. Πόσο πειστικό είναι το σχέδιο «πάμε να καταργήσουμε μνημόνια και λιτότητα»;

Δεν ανήκω σε αυτούς που πανηγυρίζουν όταν οι δημοσκοπήσεις τους ευνοούν και εξεγείρονται στην αντίθετη περίπτωση. Όταν είναι επιστημονικά και νομικά άρτιες είναι χρήσιμες. Δεν μπορεί όμως να μην επισημάνει κανείς πόσο είναι πλέον διάχυτη η πεποίθηση ότι αρκετές εταιρίες δημοσκοπήσεων υπηρετούν σκοπιμότητες. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, όταν οι περισσότερες εταιρείες έχαναν, μαγικά, ολόκληρα κόμματα.

Η κατάργηση των μνημονίων και των καταστροφικών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικών λιτότητας που μόνο ύφεση και πόνο έφεραν στη χώρα, είναι απαίτηση του ελληνικού λαού και αναγκαιότητα, όχι μόνο για την επιβίωση της πατρίδας μας, αλλά για την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης. Και για όσους στο Βορρά έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί η κρίση να περιοριστεί στον «αμαρτωλό» Νότο, τα νέα από τη Γαλλία δείχνουν ότι τα άσχημα μαντάτα επεκτείνονται όλο και βορειότερα.

Στους δήμους και τις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο, κατά την άποψή σας ποιο θα πρέπει να είναι το κριτήριο επιλογής;

Το κριτήριο θα είναι η συμμετοχή δημοκρατών υποψηφίων. Γιατί ο στόχος είναι ένας αυτοδιοικητικός χλαρτης που θα είναι πραγματικά αυτοδιοικητικός και όχι γρανάζι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ