- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάνος Τσακλόγλου: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας
Θα έχει αρμοδιότητα για τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης
Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι ακόμα ένα στέλεχος κεντροαριστερής προέλευσης που εντάσσεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αν και ο ανασχηματισμός αποδείχθηκε πολύ μικρότερος από το αναμενόμενο -σε σημείο που η ίδια η κυβέρνηση να μιλάει για «βελτιωτικές κινήσεις» υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα που εντάσσονται τώρα κυβέρνηση και παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον.
Ένα από αυτά είναι ο Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εντάσσεται στην κυβέρνηση στο υπουργείο Εργασίας, ως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Τσακλόγλου αν και δεν ήταν ενταγμένος σε κάποιο κομματικό φορέα υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου και ιδεολογικά μάλλον κατατάσσεται στην Κεντροαριστερά. Δεν είναι τυχαίο πως η ένταξή του στην κυβέρνηση προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε στην ανακοίνωση του για τον ανασχηματισμό τον κ. Τσακλόγλου ως «εμμονικό με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα».
Ο κ. Τσακλόγλου δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος κεντροαριστερής προέλευσης που εντάσσεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχαν προηγηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα διαγράφηκαν από το ΚΙΝΑΛ ελάχιστες ώρες πριν ορκιστούν υπουργοί.
Ποιος είναι ο Πάνος Τσακλόγλου
Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London).
Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review and Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα.
Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica – Journal of Economic Policy. Εχει διατελέσει: -Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. -Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. -Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011). Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Review of Income and Wealth και Journal of Economic Inequality. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.