Πολιτικη & Οικονομια

Επιστρεπτέα προκαταβολή 2: Λήγει σήμερα η προθεσμία των αιτήσεων

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση στα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ
Χαρτονομίσματα ευρώ © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελευταία ημέρα για την κατάθεση των εγκρίσεων από τους δικαιούχους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, του β' γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής αιτήσεων στο MyBusinessSupport από τους δικαιούχους για τον β' γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία γιατί δεν υπέβαλαν εκ παραδρομής δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου την αίτηση τους.

Τι προβλέπεται για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2

Το ποσό που έχει εγκριθεί για την καταβολή του β’ γύρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» υπολογίζεται στα 1,06 δισ. ευρώ, ενώ με βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.

  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης.

Τι προβλέπει η «επιστρεπτέα προκαταβολή 2»

Από τους δικαιούχους θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν ήδη λάβει, όπως συνέβη και στην πρώτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα δοθεί άτοκη περίοδος χάριτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν οποιοδήποτε τμήμα του  κεφαλαίου ή των τόκων.

Μετά την πάροδο της περιόδου χάριτος, το ποσό της ενίσχυσης θα πρέπει να αρχίσει να  επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Έτσι, η εξόφληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το ποσό της ενίσχυσης μαζί με τις υπόλοιπες, τυχόν οφειλές, της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myTAXISnet/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Όροι και δυνατότητες

Η δικαιούχος επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Εκτός των παραπάνω, δίνονται και οι εξής δυνατότητες:

Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ