Πολιτικη & Οικονομια

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής - Παράθυρο αισιοδοξίας για συμφωνία

Συνεχίζονται το απόγευμα της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κουρφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύνοδος Κουρφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Φωτογραφία: ΕPA)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί συμβιβαστική λύση λίγο πριν την επανέναρξη της Συνόδου

Ύστερα από ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων, αντιπαραθέσεων και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκελα Μέρκελ άνοιξαν παράθυρο αισιοδοξίας με δηλώσεις τους, λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος). Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα «κλείσουν» στο ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί όπως και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, που δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονωϊού και τον αντίκτυπό της.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ