Πολιτικη & Οικονομια

Πρώτη κατοικία: Αφορολόγητες οι γονικές δωρεές ως 150.000 ευρώ

Η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται μερικώς ή ολικώς από τον φόρο μεταβίβασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώτη κατοικία: Αφορολόγητες οι γονικές δωρεές ως 150.000 ευρώ
Πρώτη κατοικία © ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αφορολόγητες θα είναι οι δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς σε παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά μέχρι 150.000 ευρώ.

Αφορολόγητες θα παραμένουν οι γονικές δωρεές ως και 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία και απαλλάσσεται μερικώς ή ολικώς από τον φόρο μεταβίβασης.

Με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται ο φόρος 10% που επιβάλλεται σήμερα αυτοτελώς στη γονική παροχή χρηματικών ποσών και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που τους δωρίζουν οι γονείς τους για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Τα ποσά που ξεπερνούν τα 150.000 και φτάνουν και τις 300.000 ευρώ θα φορολογούνται με 1%, ενώ ποσά άνω των 300.000 ευρώ θα φορολογούνται με επιπλέον 5%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι δωρεές χρηματικών ποσών προς τα τέκνα φορολογούνται αυτοτελώς με 10%, ανεξαρτήτως ύψους και προορισμού.

Οι προϋποθέσεις για αφορολόγητο στις γονικές δωρεές χρημάτων για πρώτη κατοικία

Προκειμένου να εφαρμοστεί το αφορολόγητο στις δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά για την αγορά πρώτης κατοικίας θα πρέπει να ισχύσουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα:

  • Να αγοράζει κατοικία ή οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα.
  • Να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειάς του.
  • Να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογενείας του.
  • Τυχόν άλλα ακίνητα που έχει και πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες να μην βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Σημειώνεται ότι οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ακινήτων είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης

Σε ό,τι αφορά τον φόρο μεταβίβασης προβλέπεται απαλλαγή για αγορά πρώτης κατοικίας εφόσον πρόκειται για κτίσμα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ στον άγαμο δικαιούχο ή μέχρι 250.000 ευρώ στον έγγαμο δικαιούχο.

Τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι το 2ο και κατά 30.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω.

Επίσης χορηγείται απαλλαγή σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου αξίας μέχρι 50.000 ευρώ σε κάθε άγαμο δικαιούχο και μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε έγγαμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αυτά ισχύσουν σε περίπτωση εξ ολοκλήρου αγοράς οικοπέδου κι όχι εξ αδιαιρέτου ποσοστού.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ