Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 11-17 Ιουνίου 2020

38 είναι τελικά τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 745
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Παπαδημούλης

Τα νέα της εβδομάδας, 11-17 Ιουνίου Ιουνίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

3.240 ταξιδιώτες κατέφθασαν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, πρώτη ημέρα απελευθέρωσης πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες προς την Ελλάδα.

1.560 τεστ διενήργησε ο ΕΟΔΥ, ήτοι σε λιγότερους από τους μισούς, γεγονός που τροφοδοτεί την γκρίνια πανταχόθεν. Ακόμη και τρία τεστ στον καθέναν να έκαναν, μια γκρίνια για το «κρίσιμο τέταρτο τεστ» θα υπήρχε.

50% των Βρετανών δηλώνουν ότι τίποτε δεν μπορεί να τους πείσει να πληρώσουν για την ενημέρωσή τους, δηλαδή να πληρώσουν συνδρομή για να μαθαίνουν έγκυρες και καλογραμμένες ειδήσεις. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 40% σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου YouGov για το πρακτορείο Reuters.

38% από τους 2.000 συμμετέχοντες στην έρευνα παγκοσμίως εμπιστεύονται τις πληροφορίες που διαβάζουν. Το υπόλοιπο 62% προτιμά να βολεύεται με τον ωκεανό των fake news αντί να δώσει ένα μικρό ποσό για να αναβαθμίσει την ποιότητα της ενημέρωσής του.

300 ως 400 χιλιάδες δόσεις εμβολίου που θα παρασκευάσει η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca έχουν παραγγείλει τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν υπογράψει σχετικό συμβόλαιο με την εταιρεία και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη του έτους.

38 είναι τελικά τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προκαλώντας «ηθικό κίνδυνο» στους επαγγελματίες διώκτες των νοικοκυραίων, οι οποίοι τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα και σύντροφοί του.

6.000 ευρώ το μήνα αποκομίζει από την ενοικίαση 15 εκ των διαμερισμάτων του σε μετανάστες. Μετανάστες υπέρ του αιτήματος των οποίων μάχεται συστηματικά εδώ και χρόνια, με βασικό αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.

5,5 ευρώ ανά τετραγωνικό (υψηλότερα από το μ.ο. των ενοικίων της ευρύτερης περιοχής) ενοικιάζονται τα διαμερίσματα σε περιοχές που θεωρούνται υποβαθμισμένες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ακίνητα αγοράστηκαν σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Υποθέτω τουλάχιστον ότι στην εφορία πληρώθηκε ο (μεγαλύτερος) φόρος που προκύπτει από την αντικειμενική αξία.

14 δισ. ευρώ είναι η συνολική αξία των αναστολών πληρωμών δανείων από δανειολήπτες οι οποίοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

1 στους 3 δανειολήπτες (κυρίως στεγαστικών δανείων) που ήταν επιλέξιμος για το μέτρο, έκανε χρήση του, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες. Ανυπόστατες φήμες αναφέρουν ότι υπήρξε μεθόδευση ώστε ο εθνικός μας ευρωεπενδυτής ακινήτων να μην μπορεί να κάνει χρήση. #DignityIsPriceless

26 χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Αν και μας άφησε κληρονομιά τεράστιο έργο, η ιδεολογία του εν πολλοίς ηττήθηκε. Ο αυριανισμός θριαμβεύει σε διάφορες εκδοχές…

2 από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Πανεπιστημίου θα απομείνουν για χρήση από τα οχήματα μετά τις παρεμβάσεις για τον Μεγάλη Περίπατο της Αθήνας.

1 λωρίδα μετατρέπεται σε ποδηλατόδρομο.

2 λωρίδες μετατρέπονται σε πεζόδρομο.

1 λωρίδα αποδίδεται για αποκλειστική χρήση στα ΜΜΜ.

3 μήνες είναι η διάρκεια της πιλοτικής αλλαγής που βασίστηκε σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά οι αντιδράσεις ξεκίνησαν, πριν ακόμη από την εφαρμογή των αλλαγών. Πρόκειται άλλωστε για έθιμο που κρατά από την εποχή του Όθωνα. Όταν επιχείρησε τη διάνοιξη της οδού Έρμου οι αντιδράσεις ήταν σφόδρες.

23ος επιχειρηματίας ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΒ είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ισχυρός άνδρας του Ομίλου Τιτάν. Ορίστηκαν επίσης 3 αντιπρόεδροι. Ο Γιάννης Γιώτης της φερώνυμης βιομηχανίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ισχυρός άνδρας της Chipita, και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Mytilinaios.

113 χρόνια ιστορία μετρά πλέον ο ΣΕΒ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1907. Η Τιτάν είναι αρχαιότερη του συνδικαλιστικού οργάνου των βιομηχάνων, αφού ιδρύθηκε το 1902 και μετρά πλέον 118 χρόνια ζωής.

6 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ ο πατέρας του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Θεόδωρος τη δεκαετία του ’80. Στο τιμόνι του Συνδέσμου βρέθηκαν επίσης ο θείος του Ανδρέας Κανελλόπουλος αλλά και άλλα 3 μέλη της οικογένειας Κανελόπουλου. Ειδικότερα ο Νικόλαος, ο Άγγελος και ο Λεωνίδας.

1 εξέδρα παραγωγής πετρελαίου διαθέτει πλέον η Βενεζουέλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι ζουν πάνω σε πετρέλαιο έχουν έλλειψη καυσίμων. Σύμφωνα με πάντως με στοιχεία του Bloomberg, η Βενεζουέλα διαθέτει επίσης και άλλη 1 πλατφόρμα η οποία πραγματοποιεί εξόρυξη φυσικού αερίου. Οι σύντροφοι μας βοήθησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Ίσως είναι χρέος μας να τους στείλουμε ειδικούς, μήπως αναπτύξουν το real estate. #DignityIsPriceless

1,547 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια του Ομίλου MIG στο τέλος του 2019 και προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε επενδυτές αλλά και στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, μια επισήμανση του ορκωτού λογιστή της Grand Thorton. Πιο συγκεκριμένα ο ορκωτός αναφέρει ότι προκύπτει «Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» (going concern) του Ομίλου και της Εταιρείας.

7.500 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στον όμιλο.

58,9 εκατ. ευρώ ήταν την Τρίτη η συνολική κεφαλαιοποίηση της MIG (αξία των μετοχών της) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

2.000 συμπολίτες μας έκαναν χρήση του voucher των 360 ευρώ για να αποκτήσουν υπερ-γρήγορο internet Super-Fast Broadband (SFBB) κατά το δίμηνο Απριλίου - Ιουνίου. Στον προηγούμενο 1,5 χρόνο που το πρόγραμμα ήταν ενεργό, οι αιτήσεις είχαν φθάσει συνολικά τις 5.822.

30% αυξήθηκαν οι συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και πλέον φθάνουν τις 115 χιλιάδες. Η επίδραση του lockdown ήταν προφανώς καταλυτική.

300.000 λάθη κάνουν καθημερινά οι moderators (διαχειριστές) όσον αφορά στο περιεχόμενο που εμφανίζεται ή όχι στο feed των χρηστών του Facebook, σύμφωνα με έρευνα του Stern School of Business στις ΗΠΑ.

40% του content που αφαιρέθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αφορούσε γυμνό και πορνογραφία, βίαιο περιεχόμενο, τρομοκρατία, ρητορική μίσους, όπλα και ναρκωτικά.

«Τη χρήση υφασμάτινης μη ιατρικής μάσκας για όλες τις υπηρεσίες, πρακτική, που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο παιγνίου προκειμένου να καταστεί αποδεκτή κατά τη διάρκεια των ερωτικών πράξεων» προτείνει ο ΕΟΔΥ για την επαναλειτουργία των οίκων ανοχής.

Είναι λεπτομέρεια ότι η χρήση μάσκας σε ορισμένες υπηρεσίες είναι απαγορευτική. Το βασικό είναι ότι οι φετιχιστές με τις νοσοκόμες (και τους νοσοκόμους για να μην αποφύγω την κορεκτίλα), επιτέλους δικαιώνονται…


Δύσκολα νούμερα με πολλά μηδενικά

«Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτή τη διαφήμιση. Θεωρώ κατάχρηση των συμβόλων μας και χλευασμό της ιστορίας και της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πλέον δεν είναι αστείο. Φαντάζομαι ότι η εταιρεία δεν έχει την άδεια για τη χρήση των συμβόλων μας. Επίσης θεωρώ αυτονόητο να κινηθεί νομικά το ΠΑΣΟΚ εναντίον τους. Κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος. Έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε την παράταξη από αυτές τις εξευτελιστικές πρακτικές».

pasok.jpg

Αυτή ήταν η ανάρτηση του Λάμπρου Παλάντζα, υποψήφιου βουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής από τη Δεσκάτη Γρεβενών και «ιδιοκτήτη μιας από τις πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, της τουριστικής εξυπηρέτησης και της οικονομίας του διαμοιρασμού» (sic).

Δεν κρίνω πολιτικά την ανάρτηση περί εξευτελιστικών πρακτικών από τις οποίες προκύπτει το χρέος να διαφυλαχτεί το ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνω όμως ότι λίγο η γραφικότητα των 80s, λίγο ο χαβαλές του «Ορθόδοξου», λίγο η νοσταλγικότητα για τη χαμένη νιότη (σ.σ. κείμενο σε άπταιστα πασοκικά), ξαναέκαναν την παράταξη συμπαθή, σε ένα ακροατήριο που την είχε απαξιώσει μετά την αλληλουχία σκανδάλων και αποτυχιών. Ο κος Παλάτζας, που είναι και επιχειρηματίας, θα έπρεπε να δώσει λίγο μεγαλύτερη αξία στο guerilla marketing. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.