- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από σήμερα ο συμψηφισμός ΦΠΑ με άλλους φόρους & οφειλές στο TAXIS
Αναλυτικά παραδείγματα
«Άνοιξε» η δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ με άλλους φόρους ή ρυθμίσεις οφειλών στο Taxisnet.
Tα ποσά του ΦΠΑ τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να συμψηψίσουν με άλλους φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων τους επόμενους μήνες εμφανίστηκαν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet στην κατηγορία προσωποποιημένη πληροφόρηση.
Τα ποσά αυτά αφορούν στο 25% του ΦΠΑ (Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα) τον οποίο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξόφλησαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συμψηφισμός είναι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν μέσω e-mail στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., τη βούλησή τους για αυτόν.
Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν να συμψηφιστεί το 25% του ΦΠΑ που εξόφλησαν τον Απρίλιο με το φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.
Σημειώνεται ότι το ποσό του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.
Για τις περιπτώσεις τις οποίες δεν υποβληθεί αίτημα μέσω e-mail, ο συμψηφισμός θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020.
Τα δύο παραδείγματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά:
Πρώτον: Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί 15.4.2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α' τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος υποβάλλει 30/6/2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος και του βεβαιώνεται φόρος 2.000 ευρώ. Πριν τη βεβαίωση του φόρου ο φορολογούμενος έχει υποβάλει αίτημα μέσω e-mail για συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ και ο φορολογούμενος θα πληρώσει τελικά φόρο εισοδήματος 1.500 ευρώ.
Δεύτερον: Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ελεύθερος επαγγελματίας) εξοφλεί 25.4.2020 ποσό ΦΠΑ 1.500 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α' τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 375 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (25.4.2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 375 ευρώ με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ.
Συμψηφισμός μπορεί να γίνει με τις οφειλές που πληρώνονται τον Ιούνιο και μετά. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει το ποσό των 375 ευρώ να συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης ή τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ή το ΦΠΑ που θα πληρώσει τον Ιούλιο για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ή για κάποια δόση ρύθμισης που εξυπηρετεί.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Πραγματικά γελάω, γελάω μαζί σας με την απόλυτη ειρωνεία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνέδεσε την κριτική της με το ζήτημα του κράτους δικαίου
Συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οδηγοί
Τι ανέφερε το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Απέρριψε σενάρια για αποχώρηση από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και ανέβασε τους τόνους για τις εκλογές
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για υποκλοπές, Δικαιοσύνη και πολιτικές ευθύνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.