Πολιτικη & Οικονομια

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

«Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης & τονίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ κι υφαλοκρηπίδα. Ο Ερντογάν επιμένει για γεωτρήσεις

«Προκλητικό και αντιπαραγωγικό», συνεχίζει να χαρακτηρίζει το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ, φαίνεται να επιμένει για τις προθέσεις της Τουρκίας για γεωτρήσεις και νότια της Κρήτης.

Πάντως, σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παίρνουν θέση για την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πάρει θέση και για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο.

Εν προκειμένω, η γραπτή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον απεσταλμένο του Open και της ιστοσελίδας Hellas Journal Μιχάλη Ιγνατίου υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου θεωρείται αποδοκιμασία της Τουρκίας στο μείζον θέμα του παράνομου μνημονίου με το καθεστώς της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει:

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

»Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

»Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

Ερντογάν: Εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε χτες από την Άγκυρα, μετά τη συνάντησή του με τον αλ Σαράζ, ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στο έδαφος και στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας, μετά από μια συνάντηση η οποία έρχεται ως επιστέγασμα της οριστικής αναχαίτισης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πλέον έχει υποχωρήσει αφήνοντας την κυβέρνηση Σάρατζ να ελέγχει πλέον την Τρίπολη. 

Η Λιβύη υποστηρίζει ότι με το τουρκολιβυκό σύμφωνο επεκτείνεται βορειότερα η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, δηλαδή από τα 63.000 τετραγωνικά χλμ. Στα 39.000.

Ο Ερντογάν υπονόησε ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίουμπορεί να ζητήσει από τη Λιβύη άδεια γεωτρήσεων σε αυτές τις περιοχές και να πάει εκεί τουρκικό σεισμογραφικό, νότια της Κρήτης, όπως είπε ο αναταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ