Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Καμία πρόβλεψη για την ύφεση χωρίς το εμβόλιο

Η θεραπεία του κορωνοϊού θα κρίνει την έκταση της ύφεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στουρνάρας
Ο Γιάννης Στουρνάρας © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού θα είναι εφικτός ο ακριβής υπολογισμός της ύφεσης στη χώρα σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον υπολογισμό της έκτασης της οικονομικής ύφεσης που θα επιφέρει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα αποτελεί η εύρεση της θεραπείας του ιού σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το εύρος της ύφεσης θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5%. Το βασικό σενάριο είναι κοντά στο 6% ύφεση για το 2020 και για το 2021 ανάκαμψη της τάξης του 5,5%. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν. Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται στοιχεία για την οικονομία αλλάζουν και οι εκτιμήσεις. Σήμερα όμως η εκτίμηση είναι αυτή από 4,5% μέχρι 9,5% το εύρος. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε κίνδυνο σήμερα έχουμε αβεβαιότητα γι' αυτό κάνουμε μόνο σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται».

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αν δεν υπήρχαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες. Το κράτος μέχρι τώρα έχει πάρει μέτρα με μόχλευση κοντά στα 20 δισεκατομμύρια, η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι – 4,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο γιατί πολλά μέτρα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, το έλλειμμα θα είναι 2,9% για το 2020 και 2,9% πλεόνασμα για το 2021. Η επίπτωση στο ΑΕΠ που έχουν τα μέτρα είναι κοντά στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση θα ήταν 3% επιπλέον εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα αυτά».

Αναφορικά με τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή του στο εθνικό προϊόν είναι της τάξης του 8,5%. Κλειδί για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί στον τουρισμό. Σο εθνικό προϊόν όλες οι δραστηριότητες του τουρισμού είναι 8,5%. Από κει πρέπει να ξεκινούμε την βάση εκτίμησης, τα έσοδα πέρυσι ήταν 18,5 δισ. αλλά είχαμε και εκκροές γιατί και οι Ελληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό».

Τέλος, για τις τράπεζες και το κατά πόσο είναι καλυμμένες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «είναι απόλυτες καλυμμένες και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαίων. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η οικονομία το 2021 να επιστρέψει σε ρότα πλεονασμάτων. Πρέπει να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο παραγωγικός ιστός. Να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη καμιά λύση για φτηνό δανεισμό, να εκμεταλλευτούμε τις κοινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι μόνιμες. Από κάποια στιγμή και μετά θα πρέπει να καταργηθούν, όσο υποχωρεί η πανδημία έτσι ώστε το 2021 να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ