Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία στο Eurogroup: Χωρίς τρόικα & μνημόνια τα κορωνο-δάνεια

Οι όροι θα οριστούν από τον ESM την επόμενη εβδομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριο Σεντένο
Μάριο Σεντένο © EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σε κορωνο-δάνεια από τον ESM ύψους 240 δισ. ευρώ χωρίς τρόικα και μνημόνια και με αποπληρωμή σε ορίζοντα 10ετίας, συμφώνησε το Eurogroup.

Έπειτα από πυρετό διαβουλεύσεων, το Eurogroup φαίνεται πως κατέληξε σε συμφωνία για κορωνο-δάνεια των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού από τον ESM, ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς τρόικα και μνημόνια και αποπληρωμή σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ωστόσο, οι όροι μένουν να αποσαφηνιστούν την επόμενη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), αλλά και το ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, που αντιδρούσε σθεναρά στο «γαλλο-ιταλικό» σχέδιο των κορωνο-ομολόγων.

Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνεδρίαση, τα δάνεια αυτά θα φθάνουν έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, θα έχουν 10ετή διάρκεια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές, ενώ μοναδικός όρος για τη χορήγησή τους θα είναι να χρηματοδοτούν υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημία της COVID-19. Οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως το τέλος του 2022.

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι υπήρξε συμφωνία για το ποιες δαπάνες θα μπορούν να καλυφθούν και ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ενώ πρόσθεσε ότι σε μία εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM για να εγκρίνει τη συμφωνία του Eurogroup. O κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η εποπτεία των χωρών για τα δάνεια αυτά θα αφορά μόνο τη σωστή χρήση τους. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, είπε ο Επίτροπος, κρίθηκαν επιλέξιμες για τη χορήγηση των πιστωτικών γραμμών του ESM, καθώς όλες θεωρούνται ότι έχουν βιώσιμο χρέος. Σε ανακοίνωση του Eurogoup σημειώνεται ότι τα δάνεια του ESM για την COVID-19 θα έχουν μία προσαύξηση 10 μονάδων βάσης (δηλαδή 0,1% επιπλέον του κόστους που δανείζεται ο ESM από τις αγορές που είναι σήμερα σχεδόν μηδενικό), ενώ θα υπάρχει μία αρχική προμήθεια 25 μονάδων βάσης και μία ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδων βάσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος για τη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης προς την ανάκαμψη. Η στήριξη του ESM στην πανδημία - ένα μοναδικό εργαλείο - θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμφωνία στο Eurogroup. «Τώρα, χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο αναφορικά με τα άλλα εργαλεία για την κρίση: το SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμφώνησαν κατ΄ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να υπάρξει μία συντονισμένη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να αποφευχθεί μία αύξηση των αποκλίσεων των οικονομιών των χωρών - μελών, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θεωρεί πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη. Η Κομισιόν, είπε, εργάζεται αδιάκοπα για αυτή και πρόσθεσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο ύψος πόρων. Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος του Eurogroup υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών. Ο κ. Σεντένο ρωτήθηκε και για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος είπε ότι η θητεία του λήγει τον Ιούλιο και ότι τώρα η προσοχή του είναι στραμμένη μόνο στο έργο που έχει να κάνει. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Γαλλία, με έγγραφο που κατέθεσε, προτείνει το μέγεθος του ταμείου για την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία κορωνοϊού να φθάνει τα 150-300 δισεκατομμύρια ευρώ σε κορωνοομόλογα κατ' έτος το 2021-23.

Το Παρίσι πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει κορωνοομόλογα για να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος κατ’ έτος, ή περίπου 150-300 δισεκατομμύριων ευρώ, το 2021-23, σύμφωνα με γαλλική πρόταση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η πρόταση έρχεται την ώρα που η ΕΕ συζητά πώς να επανεκκινήσει την ανάπτυξη ύστερα από την παράλυση που προκάλεσε στην οικονομία ο κορωνοϊός. Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Μαΐου 2020 για έναν νέο κοινό προϋπολογισμό για τα 27 κράτη-μέλη για το 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης που τον συνοδεύει.

«Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος της ΕΕ κατ' έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα δώσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικά 150-300 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ του 2021 και του 2023» αναφέρεται στο γαλλικό έγγραφο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό, αλλά πρέπει να παραμείνουν συμπληρωματικά προς τις επιχορηγήσεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη ωρίμανση και χαμηλό επιτόκιο… Είναι επίσης σημαντικό αυτό το ταμείο να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ