Πολιτικη & Οικονομια

Επιδότηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Ποιους εργαζόμενους αφορά

Κρατική κάλυψη απώλειας μισθών έως 60%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήματα
Χρήματα © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιδότηση του μισθού από το κράτος για εργαζομένους που θα μπουν σε ευέλικτα σχήματα εργασίας. Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τόνωση της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιδότησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως και 60% για εργαζόμενους που θα αναγκαστούν λόγω των συνθηκών να δουλεύουν λιγότερες ώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το μικρότερο ωράριο συνεπάγεται και μειωμένο μισθό. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, θα έρθει το κράτος με μία επιδότηση να καλύψει μέρος των απωλειών των εργαζομένων, από τη στιγμή που συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα μετατραπούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. 

Το πρόγραμμα στηρίζεται στο μοντέλο, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία. Σε αυτό βασίζονται οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Έτσι το κράτος με τη βοήθεια κοινοτικού προγράμματος θα επιδοτεί τους εργαζομένους με ένα ποσό 40-60% του ποσού που χάνουν. Το κοινοτικό πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου και η Ελλάδα από το συνολικό κονδύλι των 100 δισ. διεκδικεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», στο νέο εργασιακό περιβάλλον, και ενώ το πρώτο «πακέτο» των αναστολών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα παράτασης του μέτρου για μισθωτούς που βρίσκονται ήδη σε αναστολή, αλλά αυτήν τη φορά για έναν μήνα. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά τη διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα θα υπολογιστεί αναλογικά στα 534 ευρώ. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με την πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, δεν αποκλείεται να προβλεφθούν και ενδιάμεσα στάδια για την παράταση της αναστολής και τη δεύτερη επιδότηση. 

Ενα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μαζί με άλλα εναλλακτικά μοντέλα, είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, βάσει του οποίου το κράτος θα συμπληρώνει τον μισθό των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης -όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία-, ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ