Πολιτικη & Οικονομια

Ο Αλέκος Αλαβάνος ζητά περιφορά του Επιταφίου

«Είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέκος Αλαβάνος
Αλέκος Αλαβάνος, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά © Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση να απαγορευτεί φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου. Τι λέει η ανακοίνωσή του.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία  επικρίνει ως λάθος την απόφαση να απαγορευτεί εφέτος η περιφορά του Επιταφίου.

Στην ανακοίνωσή του ο Αλέκος Αλαβάνος υποστηρίζει ότι θα μπορούσε αυτή να γίνει με έναν ιερέα και οι πιστοί να βγουν στα μπαλκόνια και να ψάλλουν το “αι γενεαί πάσαι…”. Το άλλοτε ηγετικός στέλεχος της Αριστεράς πρόσθεσε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα τόνωνε ψυχολογικά τους ανθρώπους που βρίσκονται τόσες ημέρες στο σπίτι τους κλεισμένοι «και απομονωμένοι, και θα μας κάνει να νιώσουμε πως είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό».

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος στην ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι. Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού; Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση;

» Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου…”; Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό; Η πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».

Ο κίνδυνος όμως που ελοχεύει μια τέτοια πρόταση, θα ήταν να υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα μείνουν στα μπαλκόνια και θα θελήσουν να κατέβουν στον δρόμο όπως επίσης και να περάσει ένα μέτρο χαλάρωσης που θα οδηγήσει σε αύξηση των απείθαρχων ιερέων και πιστών, όπως πρόσφατα έγινε με τα περιστατικά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα… 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.