Πολιτικη & Οικονομια

Χρ. Σταϊκούρας: Πρωτοβουλίες για την πρώτη κατοικία

Τι είπε για το «μαξιλάρι», την ύφεση, την επόμενη μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρ. Σταϊκούρας: Πρωτοβουλίες για την πρώτη κατοικία
Στα 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα © EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πρωτοβουλίες έως το τέλος του Απριλίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση του ΔΝΤ για ύφεση 10% το 2020

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το σχήμα του οποίου συζητείται τώρα με τους θεσμούς.

Επίσης, προσδιόρισε για τις προσεχείς ώρες την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους». Επίσης, «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι», ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στόχος είναι «να μην το αγγίξουμε ούτε τον Ιούνιο», ενώ πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ' ωφελεία της κοινωνίας.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα φέτος, δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, υπογραμμίζοντας ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση φέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, από ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και από τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ο υπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης -λόγω της κρίσης- των «κόκκινων» δανείων. Ανέφερε ότι πρέπει «να δούμε πόσα θα δημιουργηθούν το 2020- 2021 και από ποιες πηγές», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών.


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ