Πολιτικη & Οικονομια

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχαιρετά τον Περικλή Κοροβέση

Το μήνυμά του στο Facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Περικλή Κοροβέση
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Περικλή Κοροβέση/© EUROKINISSI

Σταύρος Θεοδωράκης για Περικλή Κοροβέση: «Στα χρόνια που τον γνώριζα κατάφερε να μου μάθει πολλά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για τον Περικλή Κοροβέση. Ο Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός της αριστεράς πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Η είδηση του θανάτου του Περικλή Κοροβέση προκάλεσε θλίψη.

«Ο φτωχός και μόνος καουμπόι της ελληνικής διανόησης, έφυγε» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Και προσθέτει: «Εγώ τον γνώρισα τη δεκαετία του ’80. Λίγα χρόνια μετά, κάποιοι ηλίθιοι τον "έδειξαν" ως τον εκτελεστή της 17Ν. Αναζητούσε πάντα τα "αλλά" στις βεβαιότητες της Αριστεράς και αυτό τους μπέρδευε. Ήταν και "Οι Ανθρωποφύλακες", το μνημειώδες βιβλίο του για τα βασανιστήριά του στη χούντα...». Στο μήνυμά του για τον Περικλή Κοροβέση ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτει: «Ο Περικλής, όμως, με την ίδια ευκολία που μιλούσε για τον αγαπημένο του Γκάντι, υμνούσε το χαμόγελο μιας κομμώτριας. Γιατί ο Περικλής δεν ήταν ποτέ "ένα"».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:

Ο φτωχός και μόνος καουμπόι της ελληνικής διανόησης, έφυγε.

Στα χρόνια που τον γνώριζα κατάφερε να μου μάθει πολλά.
«H βλακεία ξέρει. Η ευφυΐα διερωτάται», ήταν ο τίτλος που έβαλε στην συνέντευξη του που μπήκε στο βιβλίο μου «Οι άνθρωποι μου».
Αλλά σημασία έχουν τα άλλα, που σου έλεγε χαμηλόφωνα – πάντα χαμηλόφωνα. Για τις γυναίκες, για τους συντρόφους αλλά και τους φιόγκους του Μάη, για τα πρεζάκια, για τους κορδωμένους της κάθε εξουσίας.

Εγώ τον γνώρισα τη δεκαετία του ’80. Λίγα χρόνια μετά, κάποιοι ηλίθιοι τον «έδειξαν» ως τον εκτελεστή της 17Ν. Αναζητούσε πάντα τα «αλλά» στις βεβαιότητες της Αριστεράς και αυτό τους μπέρδευε. Ήταν και «Οι Ανθρωποφύλακες», το μνημειώδες βιβλίο του για τα βασανιστήριά του στη χούντα...

Ο Περικλής, όμως, με την ίδια ευκολία που μιλούσε για τον αγαπημένο του Γκάντι, υμνούσε το χαμόγελο μιας κομμώτριας. Γιατί ο Περικλής δεν ήταν ποτέ "ένα". Σπούδασε θέατρο με τον Ροντήρη και σημειολογία με τον Roland Barthes. Αγάπησε τις γυναίκες, τα τσιγάρα, το ουίσκι, τα υπόγεια της Πατησίων, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά. Έγραφε ποίηση και παιδικά μαζί.

Το τελευταίο του βιβλίο που μου είχε δώσει ήταν οι Ανεπίδοτοι έρωτες.
Και το τελευταίο του τηλεφώνημα ήταν στην αρχή του χρόνου. Ήθελε να ξαναβρεθούμε. Μιλήσαμε εξομολογητικά και οι δύο για τα 4-5 χρόνια που είχαμε να βρεθούμε. Ο ένας έριχνε τις ευθύνες στον άλλο.
Αλλά αρκετά...

Δείτε τoν Περικλή στους Πρωταγωνιστές.
Μην χάσετε τις τελευταίες του φράσεις: «Δεν με πειράζει που συγκινούμαι. Διαβάζοντας τον Συμεών, τον νέο θεολόγο, έμαθα ότι μέσα από τα δάκρυα πλησιάζουμε το Θεό».

Γεια σου φίλε.

Το κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη συνοδεύει βίντεο από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», όπου είχε μιλήσει ο Περικλής Κοροβέσης...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ