Πολιτικη & Οικονομια

Μάριο Σεντένο: Μετατίθεται για την Πέμπτη το Eurogroup

«Δεν είμαστε σε συμφωνία» - Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριο Σεντένο
«Ναυάγιο» στο Eurogroup © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το πακέτο στήριξης των κρατών μελών της Ευρώζώνης μετά τον κορωνοϊό - Νέα συνάντηση την Πέμπτη.

Δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία έγραψε στο Twitter o επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη του Eurogroup.

«Μετά από συζητήσεις διάρκειας 16 ωρών, φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αναβάλλω το Eurogroup και θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθετει, «Στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό οικονομικό δίχτυ ασφαλείας για την ΕΕ απέναντι στις συνέπειες του κορωνοϊού». 

Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του Βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να καταβληθεί μια χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο. Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ