- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης σε Κουρτς: Συνεργασία με Τουρκία αλλά όχι με εκβιασμούς
«Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη, για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού»
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σεμπάστιαν Κουρτς
«Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και θερμή υποδοχή στη Βιέννη. Ικανοποίηση που είμαι εδώ. Οι συζητήσεις μας ήταν εξαιρετικά γόνιμες. Απλώθηκαν σε πολλά θέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για μεταναστευτικό δηλώνει πολλά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη».
Περαιτέρω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την Καγκελάριο Μέρκελ, συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Φιλοδοξία μας να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, δράττοντας τις ευκαιρίες»
Ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Αυστρίας, είπε «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». «Χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε. Ειδικά στον τουρισμό μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Πάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται τη χώρα μας χειμώνα καλοκαίρι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες συζητήσανε «για ανταλλαγή τεχνογνωσίας».
Έκανε, επίσης, λόγο για ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Αυστρίας. «Οι σχέσεις των χωρών μας πηγαίνουν αιώνες πίσω» είπε επισημαίνοντας πως «πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ενταχθεί στην αυστριακή κοινωνία». και προσέθεσε:
Προσέθεσε πως φιλοδοξία και των δύο ηγετών που προέρχονται από το ΕΛΚ «είναι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, δράττοντας τις ευκαιρίες».
Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.
«Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη, για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού»
Αναφερόμενος στο ζήτημα του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το διικαίωμα να εκμεταλλεύται ενεργειακές πηγές, επισήμανε και ανέφερε πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προυπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.