Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική για τη θωράκιση των συνόρων
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την επικείμενη απειλή με τη μέγιστη ανθεκτικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει»
Την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα παρουσίασαν οι υπουργοί Γεραπετρίτης, Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος στις Βρυξέλλες.
Συνέντευξη τύπου σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, έδωσαν σήμερα στις Βρυξέλες, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα με την Τουρκία., ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει την υποστήριξη της Τουρκίας στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «πραγματική απειλή μαζικής εισροής» με τη χειραγώγηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019, οι τουρκικές αρχές είχαν απειλήσει ρητά ότι πρόκειται να κάνουν ό,τι συνέβη σήμερα.
Στην κρίση αυτή, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα, απάντησε άμεσα και αύξησε στο μέγιστο την επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της, ανέστειλε μέχρι και για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί, και τέλος ζήτησε από τους εταίρους της στην Ε.Ε. βοήθεια χρηματοδοτική, επιχειρησιακή (μέσω της Frontex και της ομάδας ταχείας υποστήριξης και μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας) καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου διαθέσιμου μέσου, ιδίως των διπλωματικών οδών, για την επιστροφή των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους.
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την επικείμενη απειλή με τη μέγιστη ανθεκτικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει, όχι μόνο διασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία της αλλά και την ακεραιότητα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, ζητώντας την αλληλεγγύη της Ε.Ε..
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχΐδης, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως μετά τις πρώτες επιθέσεις «που στρέφονταν εναντίον των δυνάμεών μας και ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου από την άποψη της έντασης και της βιαιότητας». Πρόσθεσε εξάλλου, ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες προμήθευαν τους μετανάστες με δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα, προκειμένου να καταστρέψουν το φράχτη. Κατήγγειλε επίσης, ότι στα σύνορα βρίσκονται 10.000-15.000 μετανάστες που περιμένουν να εισέλθουν παράνομα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη μετακίνηση μεταναστών, αλλά για μια κυνική χειραγώγηση της ελπίδας απελπισμένων ανθρώπων με γεωπολιτικούς στόχους και για να εκβιαστεί η Ε.Ε.». Υπενθύμισε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές δηλώσεις ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, για τις οποίες σχολίασε ότι αποτελούν «σαφώς μια ανοικτή πρόσκληση προς τους λαθροδιακινητές και προς τους μετανάστες, να κινηθούν κοντά στα σύνορα», αλλά και «σαφή απόδειξη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές». Κατέληξε δε, λέγοντας για τα σύνορα ότι αυτές οι πολιτικές της Τουρκίας «είναι πολύ επικίνδυνες ακόμα και για την περιφερειακή σταθερότητα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
«Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα»
Με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
Τι είπε για την υποψηφιότητα Κατσέλη
Τον Σεπτέμβριο είχαν φάει μαζί μεσημεριανό στο Μουσείο Μπενάκη
Aμφότεροι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Αβέρωφ
Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Και όγδοη ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης - 8 βασικά έργα του που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται
Τι χρειάζεται για να εκλεχθεί
Η τοποθέτηση της Τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ
Στην πρώτη του δήλωση μετά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Τάσος Γιαννίτσης
Το ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Η θητεία της έληξε, δεν την ξήλωσε κανείς», πρόσθεσε
Μέχρι τώρα λέγαμε ότι το πρόβλημα να επιλέξει έναν ηγέτη έστω και λίγο αντάξιο του Σημίτη, το είχε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, φαίνεται ότι θα το έχει εγγενώς και η ΝΔ
Για σημαντική νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Χάρης Δούκας
Οι μεγάλες τομές των κρίσεων θα γίνουν στις θέσεις των αστυνομικών διευθυντών
Yπερ ψήφισαν όλα τα κόμματα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.