Πολιτικη & Οικονομια

Κοστούμι συναίνεσης αλλά πάντα χωρίς γραβάτα

Η πορεία του προς τη σοσιαλδημοκρατία είναι προσεκτικά σχεδιασμένη

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega Channel

Ο Σταμάτης Ζαχαρός γράφει για τη νέα μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συνέντευξή του στο Mega για το προσφυγικό.

Χθες βράδυ παρακολουθήσαμε μία ακόμη οβιδιακή μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα. Αρκετές ημέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα ανατολικά σύνορα της χώρας, εμφανίστηκε στο Mega Channel (!) με το κοστούμι της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης. Πάντοτε όμως χωρίς γραβάτα…

Το πρώτο παράδοξο ήταν η επιλογή του καναλιού. Ήταν λιγότερο από δυο χρόνια πριν όταν σε ένα από τα χιλιάδες non papers που εξέδιδε καθ’ έξιν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτήριζε «ναρκέμπορο» τον σημερινό ιδιοκτήτη του Mega, Ε. Μαρινάκη (28 Απριλίου 2018). Ο ίδιος ο κος Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος την εποχή εκείνη, είχε δικαιολογήσει τη χρήση του αδόκιμου για κυβερνητικό έγγραφο όρου λέγοντας ότι “από την απόφαση της Δικαιοσύνης, θα φανεί αν ήταν ορθός ή όχι ο χαρακτηρισμός” (30 Απριλίου 2018).

Το ζουμί όμως ήταν η στάση του πρώην πρωθυπουργού για το θέμα της φύλαξης των συνόρων. «Σωστά κλείνουν τα σύνορα», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα». Η νέα κωλοτούμπα του πρώην  πρωθυπουργού είναι προφανώς καλοδεχούμενη στην τρέχουσα συγκυρία, όμως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο κος Τσίπρας δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να υποστηρίξει όσα κατήγγειλε και λίγο αργότερα να τα καταγγέλλει ξανά.

Η διπολική αυτή στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει να ταλαιπωρεί τους πιστούς ακολούθους του. Άνθρωποι οι οποίοι μέχρι χθες υποστήριζαν τα «ανοιχτά σύνορα» και ότι «θα ζήσουμε μαζί με τους μετανάστες», χωρίς καμία συστολή θα υποστηρίζουν σήμερα ότι είναι αριστερό πατριωτικό καθήκον η φύλαξη των συνόρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε δεν τους «άδειασε» εντελώς. Άφησε να αιωρείται μια υποβόσκουσα ρομαντική διάθεση στα όσα μέχρι χθες υποστήριζαν οι νεολαίοι αλλά και οι πάντα έφηβοι πολιτευτές της παράταξής του. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν και να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν γερασμένοι από τα 20 τους χρόνια» ήταν η φράση του Πρωθυπουργού. Αφήνει έτσι ένα παράθυρο για μελλοντική χρήση αυτών των «ουτοπικών απόψεων», άμα του φανούν ξανά χρήσιμες. Οι πιστοί του ακόλουθοι, δεν θα έχουν και τότε πρόβλημα να αλλάξουν ξανά απόψεις. Κινούνται συντονισμένοι με τις αλλαγές των απόψεων Τσίπρα, σαν μια καλοδουλεμένη χορογραφία…

Δεν αποκλείεται άλλωστε στις μεταξύ τους συζητήσεις να τους λέει ωμά ότι οι απόψεις του είναι διαφορετικές από αυτές που εξέφρασε στο Mega. Ότι δηλαδή τα «πιστεύω» του δεν άλλαξαν αλλά ήταν υποχρεωμένος να συνταχθεί με το αίσθημα της κοινωνίας σε αυτή τη φάση, σε μια κίνηση τακτικής. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος από τη λίμνη Κομό όπου παρεβρέθη σε συνάντηση της ευρωπαϊκής ελίτ, δήλωνε αντισυστημικός (CNBC Σεπτέμβριος 2019).

Αυτός άλλωστε ήταν πιθανότατα και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε σχεδόν πέντε ημέρες να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στα σύνορα. Περίμενε να δει την κατάληξη των γεγονότων ή έστω να πάρει μια ένδειξη προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα. Αν είχαν μπουκάρει ορδές μεταναστών στη χώρα, με μεγάλη ευκολία θα κατηγορούσε την κυβέρνηση για ανικανότητα και θα ζητούσε την παραίτησή της. Αν η κυβέρνηση έδερνε ανηλεώς μετανάστες στα σύνορα προκαλώντας τη διεθνή καταδίκη, θα μιλούσε για απάνθρωπη διαχείριση και θα ζητούσε την παραίτησή της.

Όταν είδε σύσσωμη την ευρωπαϊκή ηγεσία να καταφθάνει με τον Μητσοτάκη στον Έβρο κατάλαβε ότι αυτή θα είναι η πλευρά των νικητών. Αφουγκράστηκε παράλληλα την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία ήταν σε αντιδιαστολή με τους ιδεοληπτικούς αριστεριστές της παράταξής του και έτσι έκανε το μεγάλο βήμα για μια νέα κωλοτούμπα.

Ήταν μια δύσκολη στιγμή στην καριέρα του καθώς το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί έναν από τους πυρήνες της ιδεολογίας της συγκεκριμένης αριστεράς. Η δυσκολία φάνηκε όχι μόνο στον διακριτικό τρόπο με τον οποίο «άδειασε» τους συντρόφους του, αλλά κυρίως στο ότι δεν είχε έναν καλό λόγο να πει για τους Έλληνες αστυνομικούς και φαντάρους που φυλάνε τα σύνορα. Δεν θα αργήσει να το κάνει και αυτό όμως. Η πορεία του προς τη σοσιαλδημοκρατία είναι προσεκτικά σχεδιασμένη. Όταν νιώσει έτοιμος, θα αναφωνήσει ζήτω η Αστυνομία, ζήτω η Ελλάς. Έχει κανείς αμφιβολία;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ