Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης στα σύνορα: O Έβρος είναι πάντα όρθιος

Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό που βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών του ακριτικού νομού

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης από Έβρο: «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα» - Η μίνι περιοδεία του πρωθυπουργού στα σύνορα.

Δίπλα στους πολίτες του ακριτικού Έβρου βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που οι τουρκικές αρχές δεν σταματούν την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού-προσφυγικού, στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πολίτες στον Έβρο, πραγματοποιώντας μίνι περιοδεία σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες και Κήπους, πριν πετάξει με ελικόπτερο μαζί με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από τη διασυνοριακή γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στον Έβρο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Όλοι μαζί θα πετάξουν με ελικόπτερο για να δουν με τα μάτια τους την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα στον ακριτικό νομό, όπου μετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος.

Θερμή υποδοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο/ © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έβρος: Πολίτες στην Αλεξανδρούπολη συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στα σύνορα/© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της. Τα μέτρα ασφαλείας στον Έβρο είναι δρακόντεια, με τις περιπολίες του στρατού να έχουν πολλαπλασιαστεί και αστυνομικές δυνάμεις να στέλνονται για να βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων.

Θερμή υποδοχή από τους πολίτες - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα»

Το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης και είχε συνομιλίες με πολίτες, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης στον Έβρο.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανείς παράνομα» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης». «Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια» έστειλε το μήνυμα ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που -όπως είπε- «βάζουν πάντα πλάτη».

Θερμή υποδοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο/ © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έβρος: Συνομιλία με πολίτες στην Αλεξανδρούπολη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες

Μετά τις συνομιλίες με πολίτες και τοπικούς φορείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στον ακριτικό νομό. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε όλο το μήκος της διασυνοριακής γραμμής με την Τουρκία.

Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, το τελευταίο 48ωρο η πίεση έχει μεταφερθεί στο νότιο τμήμα του Έβρου. Παράλληλα, ειπώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 1.000 άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν μαζικά. Ωστόσο, η έγκαιρη και άμεση επέμβαση στρατού και αστυνομίας απέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αρμοδίους για τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία δεν σταματά να στέλνει κόσμο με λεωφορεία στα σύνορα.

Στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε για την κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα/© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αναχωρώντας ο πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές - φύλακες του Δέλτα Έβρου που ήρθαν για να τον συναντήσουν και να τον ενημερώσουν για την τεταμένη ατμόσφαιρα στα σύνορα.

Στον συνοριακό σταθμό των Κήπων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχει τον Συνοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου. Ο πρωθυπουργός έφθασε, μάλιστα, μέχρι την γραμμή που αποτελεί το φυσικό σύνορο με την Τουρκία, πάνω στη γέφυρα του ποταμού.

Νωρίτερα, πέρασε από το στρατιωτικό φυλάκιο Κήπων, όπου συνομίλησε με τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για το έργο που επιτελούν, ενώ εκείνοι του έδειξαν κάποιες από τις εγκαταλελειμμένες πλαστικές βάρκες με τις οποίες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο: Με στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την κατάσταση στο ποτάμι συνομίλησε ο πρωθυπουργός/© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα. Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Και πρόσθεσε: «Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολύ σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δικη του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη, όπου περιμένει σε λίγη ώρα να υποδεχτεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. 

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο - Το αναλυτικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα Μητσοτάκη στον Έβρο διαμορφώνεται ως ακολούθως:

  • Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13.05, ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
  • Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14.15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
  • Στις 15.30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
  • Στις 17.30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα του Έβρου Αλεξανδρούπολη.

Διπλωματικός πυρετός - Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με την παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα στη μάχη που δίνει να κρατήσει ασφαλή τα σύνορά της. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η απόφαση η κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη, Φον ντερ Λάιεν, Σασόλι και Μισέλ να δοθεί στο χωριό Καστανιές (σ.σ. λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία) και όχι από την Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Έχει υποβληθεί το ελληνικό αίτημα στη FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, στόχος του οποίου είναι να παράσχει ενισχυμένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τους συνοριοφύλακες άλλων κρατών - μελών.
  • Έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.