Πολιτικη & Οικονομια

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Άνγκελα Μέρκελ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Άνγκελα Μέρκελ © Γραφείο Τύπου ΝΔ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την Τουρκία και το άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το θέμα που προέκυψε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίγει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου. Εκεί, αποφασίστηκε η ενίσχυση των συνόρων με πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις αποφασίστηκε. Για τον καλύτερο συντονισμό μεταβαίνει εκτάκτως στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κ. Φλώρος.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αξιολογεί σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νομικές και διοικητικές παραμέτρους του θέματος με γνώμονα την εμπέδωση αισθήματος δικαίου στο στράτευμα» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταναστευτικές ροές

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και να διασφαλίσει βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα υποστήριξη από την Ένωση.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική, αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι».

Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη να διασχίσουν τα σύνορα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ