- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανάπτυξη 2,4% το 2020 προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν
Ποια είναι η πρόβλεψη για το 2021
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το 2019 και προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί 2,4% το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το 2019, ενώ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% το 2021. «Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε 2,2% το 2019 και αναμένεται να αναπτυχθεί 2% ή περισσότερο στην περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, εφόσον οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνεχίσουν να υλοποιούνται», σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις.
Όπως αναφέρει, οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019. Παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, υποδηλώνοντας περαιτέρω κέρδη σε μερίδια της αγοράς, περιλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. «Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάσθηκε, επίσης, θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019».
Με την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά τους στο τέλος του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για το 2020 και το 2021, εκτιμά η Κομισιόν. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχισθεί, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω της συγκρατημένης ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων σε αυτές, προσθέτει.
Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019 από 18,5% έναν χρόνο πριν, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, σημειώνει η Κομισιόν, ενώ προβλέπει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. «Η πρόσφατη αύξηση των απασχολουμένων, κατά μέσο όρο 2% στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019, οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε».
Μετά τη μείωση του πληθωρισμού (εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) στο 0,5% το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα τα χρήματα στα ΑΤΜ για τους δικαιούχους
Ποιοι συνταξιούχοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα
Αριστερά, αγορά και διαφθορά: Οι βεβαιότητες μιας πολιτικής ιδεολογίας
Πώς η ρύθμιση των 72 δόσεων αλλάζει τα δεδομένα
Η τηλεδιάσκεψή του με τον σκηνοθέτη
Όλες οι προτάσεις και οι ψήφοι
Με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση
Καμία πρόταση δεν έλαβε 180 ψήφους
H ίδια τόνισε ότι η κριτική πρέπει να γίνεται επί κειμένων και όχι επί φαντασιώσεων
«Μαζί με την καρέκλα, άλλαξε και η αντίληψή του για τους θεσμούς»
«Και εγώ στη θέση σου, αν είχα κάνει όσα έκανες εσύ, υποδυόμενος και τον αδέκαστο θα φοβόμουν»
Η αναφορά του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Εγχώριες, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις
«Στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», τόνισε η υπουργός Εργασίας
«Καμία κυβέρνηση να μην εξαγοράζει το πολιτικό παρόν υποθηκεύοντας το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Political
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σάλτσμπουργκ με τον καγκελάριο Κρίστιαν Στόκερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.