Πολιτικη & Οικονομια

Θύελλα από τη δήλωση Γεωργιάδη για την α’ κατοικία – Τι απαντά

Είπε ο υπουργός ότι είναι υπέρ της απαίτησης των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς;

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης © EUROKINISSI / ΓΡ. ΤΥΠΟΥ

Κόντρα του Άδωνι Γεωργιάδη με το ΚΙΝΑΛ έχει ξεσπάσει με αφορμή απόσπασμα δηλώσεων του υπουργού για την προστασία της α’ κατοικίας.

Γαϊτανάκι δηλώσεων κι απαντήσεων από τον Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε το απόσπασμα δηλώσεών του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, που δημοσίευσε το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, στο βίντεο, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι «υπέρ της απαίτησης των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας». Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ τονίζει, σχολιάζοντας το βίντεο που έχει δημοσιεύσει: «Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας».

Επίσης, οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον τομεάρχη Οικονομίας, Νίκο Παππά, να τονίζει ότι «ο Μητσοτάκης χρεώνεται τις αθλιότητες Γεωργιάδη περί βλαπτικής προστασίας της α’ κατοικίας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Η άποψη πως ‘η προστασία της α’ κατοικίας ζημιώνει την οικονομία’ είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη.»

» Αρκετά με την απάτη της ΝΔ. Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή».

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε retweet το βίντεο, σχολιάζοντας: «Στο βίντεο που κομμένο μεν αλλά χωρίς να μπορεί να με διαψεύσει δε, ακούτε "προστασία ΑΠΟΛΥΤΗ κλπ" προφανώς στο υπόλοιπο που έκοψαν εξηγώ το απόλυτη δηλαδή και εκείνου που έχει και δεν πληρώνει εις βάρος των υπολοίπων. Όταν έρθει ολόκληρη η ομιλία μου θα την ανεβάσω». Και πρόσθεσε με αιχμές προς την ίδια τη Φώφη Γεννηματά: «Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που έγινε και δείχνει την πορεία του ΚΙΝΑΛ... Σε ομιλία που η Φώφη Γεννηματά ήταν μπροστά και μίλησα για την βλάβη της "απόλυτης" προστασίας της α' κατοικίας διευκρινίζοντας δηλ “και αυτών που έχουν και δεν πληρώνουν” επέλεξαν να παραποιήσουν! Τί να πω;».

Επίσης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,4», ο υπουργός χαρακτηρίζει το βίντεο «αθλιότητα» του ΚΙΝΑΛ που τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε «να πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας των δανειοληπτών» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η διαφωνία μου ήταν στην απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας λες και είμαστε στο 2010».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η απόλυτη απαγόρευση ίσχυσε για 10 χρόνια όσο η χώρα ήταν στην κρίση και αναρωτήθηκε «όσο πάμε προς την κανονικότητα δεν πρέπει να επιστρέψουμε προς το 2000 όταν επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε απόλυτη προστασία της α΄κατοικίας;».

Ο υπουργός μίλησε για το θέμα και στο ραδιόφωνο «Alpha 989», τονίζοντας: «Ποτέ δεν είπα ότι τώρα θα χάσει ο κόσμος το σπίτι του. Σε άλλη στιγμή της ομιλίας μου, είπα ότι πρέπει να προστατεύονται όσοι πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν λόγω της κρίσης διαχωρίζοντάς τους από εκείνους που την εκμεταλλεύτηκαν».

«Λυπάμαι πολύ για τη Φώφη Γεννηματά. Είχε ανέβει στο βήμα και αφού κατηγορεί την κυβέρνηση για νεοφιλελευθερισμό, λέει το ΚΙΝΑΛ θα φέρει πρόταση νόμου για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας. Ανεβαίνω λοιπόν και της λέω, ότι η απόλυτη προστασία πλήττει τη στεγαστική πίστη, ότι δεν μπορούμε να προστατεύουμε αυτόν που έχει να πληρώσει και δεν πληρώνει, αλλά προστατεύουμε αυτόν που δεν έχει, γι αυτό κάναμε την πλατφόρμα και τον νέο πτωχευτικό κώδικα και της εξήγησα ότι δεν μπορεί να λέει αυτό το πράγμα γιατί και το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσε από το 1996 ως το 2004 και από το 1981 μέχρι το 1989, απόλυτη προστασία δεν υπήρχε. Γιατί πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει. Πήραν το βίντεο, έκοψαν αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα, στα οποία όμως πάλι δεν μπορούν να με χτυπήσουν και έχουν κάνει σήμερα όλη αυτή τη φασαρία, που πραγματικά είναι ντροπιαστική. Φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ έπαθε ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τις αιτήσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Μέχρι τις 30 Απριλίου μπορεί ο κάθε πολίτης, ο οποίος φοβάται για το σπίτι του, να κάνει την αίτηση για την πλατφόρμα, όταν έχει κάνει την αίτηση, μέχρι και την εκκαθάρισή της, έχεις προστασία και όταν πάρεις την έγκριση, έχεις προστασία και επιδότηση και κούρεμα. Άρα, όσοι θέλουν να σώσουν το σπίτι τους και πιστεύουν ότι πληρούν αυτά τα κριτήρια, τα οποία είναι κριτήρια της κυβερνήσεως της αριστεράς, πρέπει να κάνουν την αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου. Μετά θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ