Πολιτικη & Οικονομια

Τι ισχύει πλέον για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Νέα χρονιά, νέο καθεστώς με τις e-αποδείξεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσες αποδείξεις με κάρτες ή ηλεκτρονικές συναλλαγές χρειάζονται για να μην πληρώσετε «πέναλτι». Τι ισχύει πλέον για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Από την 1η Ιανουαρίου, ισχύει το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και απαιτεί περισσότερες e-αποδείξεις από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Στις επόμενες μέρες ή ώρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση που θα συμπληρώνει όσα αφήνει ανοικτά ο νέος νόμος 4646 του 2019. Εκεί αναμένεται να τεθούν και επί μέρους όρια ή απαλλαγές για ειδικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται «πέναλτι φόρου» 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει.

Ποιες όμως είναι οι παράμετροι που αλλάζουν στις ηλεκτρονικές δαπάνες που θα προσμετρώνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου;

  1. Αυξάνεται το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται, από 10%-15-20% που ίσχυε σε 30% για όλους. Αυτό σημαίνει, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι να ψηφιστεί η τελική διάταξη, ότι 1 στα 3 ευρώ που βγάζει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να το ξοδεύει με χρήση πλαστικού χρήματος ή ebanking. Μέχρι φέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ. Αλλιώς θα επιβάλεται «πρόστιμο» 22% στις δαπάνες που λείπουν (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπανής που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενους).
    Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το 30% καλύπτεται εύκολα και δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί πέρυσι το υπερκάλυπταν σχεδόν όλοι οι υπόχρεοι αν και δεν ήταν απαραίτητο. Όσοι δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έφταναν στο 44% ενώ με εισοδήματα 10-30 χιλιάδων ευρώ στο 36%. Αντιθέτως όσοι έβγαλαν πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν το 18%. Αυτούς θέλει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζουν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες.
  2. Αυξάνεται ο αριθμός των υπόχρεων. Μέχρι πέρυσι η υποχρέωση αφορούσε σε 6 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 θα αφορά σχεδόν και στα 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, δηλαδή και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα που εξαιρούνταν ως τώρα από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές δαπάνες, αφού δεν δικαιούνταν ν «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Και χωρίς αφορολόγητο, πλέον θα έχουν την ίδια υποχρέωση όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.
  3. Αυξάνεται και η βάση υπολογισμού του ποσοστού των δαπανών. Το 30% υπολογιζόταν στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ενώ πλέον θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, μαζί με ενοίκια, κέρδη ελευθέρων επαγγελματιών κλπ. Για παράδειγμα, από τα 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ή περίπου 1 στους 4 έχει έξτρα εισόδημα από κάποιο ενοίκιο ή μια επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, αν πχ κάποιος ζει με 10.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 από ενοίκια, πέρυσι ξόδευε με κάρτες κλπ τα 4.400 (44% κατά μέσον όρο Χ 10.000) ενώ έπρεπε να ξοδέψει 1.000 ευρω (10%), αλλά το 2020 αναγκάζεται να ξοδεύει 4.500 τουλάχιστον (30% για εισόδημα 15.000 ευρώ).