- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Στο Κουκάκι
Στον δημόσιο διάλογο, έτσι όπως εξελίσσεται στα media και τα social media, νικούν μόνο οι σίγουροι
Τι έγινε στο Κουκάκι; Το πρόβλημα είναι -και πάλι- ότι ο φανατισμός σκοτώνει την κρίση, απαγορεύονται οι αμφιβολίες, ποινικοποιούνται οι επιφυλάξεις, δαιμονοποιείται η σκέψη.
Ό,τι και να γινόταν στο Κουκάκι, οι περισσότεροι θα έβλεπαν από την πρώτη στιγμή, πριν δημοσιοποιηθούν εικόνες και βίντεο, αυτό που ήταν έτοιμοι να δουν. Άλλοι ότι έγινε μια νομιμότατη επιχείρηση εκκένωσης μιας φοβερής και τρομερής κατάληψης, άλλοι ότι αστυνομικοί κακοποίησαν τρεις αθώους για να τους τιμωρήσουν επειδή δεν συνεργάστηκαν (επιτρέποντάς τους να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού τους).
Το πρόβλημα είναι -και πάλι- ότι ο φανατισμός σκοτώνει την κρίση, απαγορεύονται οι αμφιβολίες, ποινικοποιούνται οι επιφυλάξεις, δαιμονοποιείται η σκέψη γιατί προηγούνται τα ένστικτα. Ή με εμάς ή με τους άλλους, άσπρο ή μαύρο, από εδώ ή από κει. Δεν επιτρέπονται αποχρώσεις, αμφισβήτηση, αναμονή. Διαλέγεις χαράκωμα και ουρλιάζεις - αυτή είναι η συνταγή. Χαμηλοί τόνοι, σύνθετοι συλλογισμοί και άλλα τέτοια θεωρούνται ύποπτα. Όποιος αντέξει. Συνήθως αντέχουν οι πιο σκληροί νάρκισσοι, αυτοί που ερωτεύονται τις τσιρίδες τους και περηφανεύονται για τη γυαλάδα στο μάτι τους.
Στον δημόσιο διάλογο, έτσι όπως εξελίσσεται στα media και τα social media, νικούν μόνο οι σίγουροι, αυτοί που ξέρουν από πριν, οι υπερασπιστές της μίας και μοναδικής αλήθειας που προϋπήρχε και θα υπάρχει και μετά (από τα υπό συζήτηση γεγονότα). Κερδίζουν οι πιο φωνακλάδες, οι επιθετικοί, οι φασαριόζοι, οι αγριεμένοι. Οι άλλοι, οι μετριοπαθείς και χαμηλών τόνων, συνήθως ισοπεδώνονται από τη δύναμη των απέναντι.
Κάπως έτσι ο Ν. Αλιβιζάτος είναι -ζαίος επειδή είδε στο Κουκάκι αστυνομική αυθαιρεσία, ο Άδωνις βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η αστυνομία δεν πηγαίνει με κουραμπιέδες και μελομακάρονα αφήνοντας πίσω του τον Βορίδη που πρώτος μίλησε για την «αναγκαστικότητα του ξύλου», ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αυταρχισμό ξεχνώντας (για μια ακόμη φορά) να μιλήσει για την ανομία και κερδίζοντας μια ακόμη πιο χαμηλή θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλά σαν εκπρόσωπος γρ. τύπου της αστυνομίας πριν γίνει έρευνα - είναι κι αυτός βέβαιος, τα ξέρει από πριν.
Τι έγινε στο Κουκάκι; Το μόνο που προκύπτει με βεβαιότητα είναι ότι στο βίντεο ο Δ. Ινδαρές δεν ακούγεται σαν ανενδοίαστος αντιεξουσιαστής που προστατεύει τους καταληψίες γιους του. Και το κολάρο στο λαιμό του μαζί με το χτυπημένο του πρόσωπο δεν πείθουν ότι αυτά τα έπαθε επειδή αντιστάθηκε ή και προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού! Τα λόγια του, ενώ είναι δεμένος πισθάγκωνα, είναι -νομίζω- συγκλονιστικά: «Το δέσιμο είναι ταπείνωση. (…) Γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστάθηκε κανείς. (…) Αυτή είναι η Ελλάδα, ένας διαρκής εμφύλιος με τους μεν να βασανίζουν τους δε σε εναλλασσόμενους ρόλους».
Τι έγινε μετά το Κουκάκι; Τα αναμενόμενα. Εσείς που προστατεύετε τους μπαχαλάκηδες/Εσείς που παραβιάζετε ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της καταστολής. Και στο μεταξύ περιμένουμε τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας και της ΕΔΕ. Μεταξύ άλλων να μάθουμε αν υπάρχει dna των γιων στην κατάληψη. Αν έχουν πάει για καφέ πχ, την πάτησαν. Δεν επιτρέπεται να μιλάς σε καταληψίες. Δεν το προβλέπει ο ποινικός κώδικας αλλά το υπαγορεύει το twitter.
Τα πράγματα είναι απλά:
Αν είσαι με τον Ινδαρέ είσαι και με τον Ρουβίκωνα. Αν είσαι με τον Χρυσοχοΐδη, είσαι ακροδεξιός. Αν είσαι με τον Χρυσοχοΐδη αρκεί να προστατεύει τη νομιμότητα με νομιμότητα είσαι εκτός κλίματος. Και αν δεν αντέχεις άλλο, έχασες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για τα νέα μέτρα στήριξης
Γιατί η φθορά της κυβέρνησης δεν μετατρέπεται αυτόματα σε πολιτικό κέρδος για τους αντιπάλους της
Το τηλεφώνημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ανυποψίαστο υπάλληλο υπενθυμίζει ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο θεσμική αρχιτεκτονική, αλλά και διαπροσωπική σχέση
Πριν από τα Χριστούγεννα η πρώτη πληρωμή
Η Δόμνα Μιχαηλίδου προανήγγειλε την επέκτασή του
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η συλλογική ηγεσία είναι βαθιά αριστερή επιλογή» σημείωσε η Ρένα Δούρου
«Ε, δεν μπορεί ο Τσίπρας να προσπαθεί να βγάλει ολόκληρο τον λαό ότι πάσχει από αμνησία» σχολίασε ο υπουργός Υγείας
«Η μόνη ρεαλιστική λύση στις εθνικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία»
«Δεν υπάρχει μαγική λύση» για την ενέργεια, το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν
Τι θα είχε συμβεί αν εκείνη την Κυριακή η Ιστορία είχε γραφεί διαφορετικά;
Ο αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν τα έργα και το μήνυμα Χαρδαλιά
Ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί για μια ακόμα φορά βασικά πράγματα
Σε ποιο ποσό «κλειδώνει» το μηνιαίο voucher για τρόφιμα - Τι δήλωσαν Μιχαηλίδου και Καφούνης
Ποιες αλλαγές εξετάζει το υπουργείο
Τι πρέπει να τσεκάρουν οι δικαιούχοι για να μην καθυστερήσει η πληρωμή
Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο
«Η στήριξη της κοινωνίας δεν σταματά σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Η επίκληση της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ
Ο βουλευτής Χανιών αμφισβητεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.