Πολιτικη & Οικονομια

Σταυρός στις ευρωεκλογές: επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Και δυσαρέσκεια από τους «58»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60570-120906.jpg

Η θέσπιση σταυροδοσίας στο ευρωψηφοδέλτιο προκάλεσε επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυσαρέσκεια από τους «58».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μικροκομματικά παιχνίδια της κυβέρνησης, που προσπαθεί ν΄ ανακόψει τη δυναμική του κόμματος. «Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή», λέει η ανακοίνωση του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την  ήδη αποφασισμένη μετάθεση των ευρωεκλογών μια βδομάδα μετά τις περιφερειακές (ώστε, κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, να έχει εκτονωθεί και αμβλυνθεί η αντικυβερνητική διάθεση).

Από την πλευρά τους οι «58», στην ολομέλειά τους το Σαββατοκύριακο, έδειξαν αιφνιδιασμένοι και ενοχλημένοι. Με το φόβο ότι ο σταυρός θα οδηγήσει σε επικράτηση υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και όχι αυτόματη εκλογή του επικεφαλής της λίστας, εμφανίστηκαν δύο τάσεις: η μία ζήτησε άμεση διάλυση της συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ και η άλλη διατήρηση της συμμαχίας υπό όρους (οι οποίοι δεν έχουν ακόμα διατυπωθεί).

Η σχετική ρύθμιση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Η κυβέρνηση λέει ότι έτσι θα επέλθει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και κάθε ευρωβουλευτής θα κρίνεται από το λαό. Το πιθανότερο σενάριο είναι δισταυρία με 42 υποψηφίους (διπλάσιοι από τους 21 ευρωβουλευτές που βγάζει η χώρα). Η λίστα ίσχυε από το 1981.

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ